23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Izbori Najvažnije Srbija Vesti

U Srbiji održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

Građani Srbije danas izlaze na izbore i imaju priliku da glasaju za narodne poslanike.

Do 19 časova u Srbiji na parlamentarnim izborima glasalo 45,5 odsto birača.

Do 18 sati na izbore u Srbiji je izašlo 41.2 odsto glasača, prema proceni organizacije Ipsos.

Prema poslednjim informaciojama, izlaznost na izborima u Srbiji do 17 časova je 37 odsto.

16:25 – Do 16 i 25 sati na glasanje je izašlo ukupno 35 odsto birača, saopštio je Ipsos.

15:50 – U četiri opštine Topličkog okruga, Prokuplju, Blacu, Žitorađi i Kuršumliju do 14 sati na birališta je izašlo nešto više od 35 odsto glasača, pokazuju rezultati opštinskih izbornih komisija.

FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Najveći odziv od oko 50 odsto zabeležen je u Žitorađi.

Prema podacima OEBS-a, na Kosovu je do 14 sati glasao 33.061 birač, odnosno 33,63 odsto, prenosi Koha.

15:35 – Izlaznost u Autonomnoj pokrajini Vojvodina do 14 sati iznosi 27,73 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija.

15:25 – Do 15 sati na glasanje je izašlo ukupno 30,8 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte. Posmatrači Crte su raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

15:00 – Do 14 sati na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, izašlo je 26,11 odsto birača. Procena sa KiM  bi bila oko 27,7 odsto. Po regionima je izlaznost ovako izgledala: Vojvodina 27,83 odsto, Šumadija 27,89 odsto, južna i istočna Srbija 25,54 odsto, Beograd 21.72 odsto birača – rekao je Miladin Kovačević iz RIK-a. Kako je naveo, RIK-u do sada nisu prijavljne veće nepravilnosti na biračkim mestima.

15:00 – Republička izborna komisija je na konferenciji za medije saopštila da je izlaznost u Srbiji oko 27,7 odsto.

– Do 14 sati na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, izašlo je 26,11 odsto birača. Procena sa KiM  bi bila oko 27,7 odsto. Po regionima je izlaznost ovako izgledala: Vojvodina 27,83 odsto, Šumadija 27,89 odsto, južna i istočna Srbija 25,54 odsto, Beograd 21.72 odsto birača – rekao je Miladin Kovačević iz RIK-a.

FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Dodao je da do sada nisu prijavljene veće nepravilnosti na biračkim mestima.

14:30 – Nosilac izborne liste “Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca”, i predsednik Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, iskoristio je svoje biračko pravo i danas u podne glasao u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru.

FOTO: TANJUG/IRFAN LIČINA

On je poželeo da izborni proces protekne u najboljem redu.

14:05 – Do 14.00 sati u Srbiji je na izbore izašlo 1.825.000 birača, odnosno 27,75 odsto, a u IPSOS Srbija navode da je ta izlaznost na istom nivou kao na predsedničkim i prethodnim parlamentarnim izborima.

Najveća izlaznost, kažu u IPSOS, je u centralnoj Srbiji,a zatim u Vojvodini.

13:30 – Ministar unutrašnjih poslova i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas oko 13 i 15 sati na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

FOTO: PINK.RS

14:05 – Prema podacima IPSOS Srbija i CESID pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 14 sati je 26,4 odsto.

Do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti na izbornim mestima.

Izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima do 13 sati veća je nego na izborima 2016. godine, dok je za nijansu niža nego na predsedničkim izborima 2017. godine.

Ako se nastavi ovakav trend, stručnjaci procenjuju da će ukupna izlaznost biti veća od 50 odsto upisanih birača.

13:05 – Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 13 sati je 23,4 odsto

Izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima do 13 sati veća je nego na izborima 2016. godine, dok je za nijansu niža nego na predsedničkim izborima 2017. godine.

12:45 – Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo je 18,01 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

12:40 – Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović glasao je u podne na biračkom mestu u Ugostiteljskoj školi u Jug Bogdanovoj ulici na Savskom vencu.

FOTO: TANJUG/TANJA VALIĆ

Trifunović je na glasanje došao sam.

12:30 – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i kandidat za narodnog poslanika ispred liste Ujedinjena demokratska Srbija Nenad Čanak glasao je jutros u Novom Sadu.

FOTO: BETA/DRAGAN GOJIĆ

On je svoju građansku dužnost obavio na biračkom mestu 180, navodi se u saopštenju LSV.

12:23 – Predsednik Srbije i lider istoimene liste “Za našu decu” Aleksandar Vučić glasao je danas oko podne u na Novom Beogradu.

FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Krkobabić je glasao u 8 i 30 sati na biračkom mestu broj 81 u Domu zdravlja u Nehruovoj 53, na Novom Beogradu.

FOTO: BETA/EMIL VAS

11:45 – Predsednik Skupštine grada Beograda i član Predsedništva SPS Nikola Nikodijević glasao je danas na biračkom mestu 25 na opštini Savski venac.

Nikodijević je građansku dužnost obavio u ranim jutarnjim satima.

11:40 – Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 12 sati je 18,8 odsto.

11:40 – Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost na izborima do 11 sati bila 13, 7 odsto.

11:35 – Nosilac izborne liste Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski glasala je jutros oko 10 časova na biračkom mestu u naselju Šumice, u opštini Voždovac.

Stamenkovski je pozvala sve građane Srbije da iskoriste pravo glasa i izađu na izbore i iskažu svoju volju, navodi se u saopštenju te stranke. Ona je svoju građansku dužnost ispunila u pratnji supruga.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

11:30 – Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) i nosilac izborne liste “Pobeda za Srbiju” Aleksandar Šapić, danas je u 9 časova glasao na biračkom mestu u O.Š. “Ivan Gundulić” na Novom Beogradu.

11:25 – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić glasao je jutros na Vračaru.Radojičić je glasao na biračkom mestu u Muzičkoj školi “Mokranjac” u opštini Vračar.

11:20 – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković glasala je jutros na svom biračkom mestu u Novom Sadu i poručila da je ubeđena da će izbori proteći “u miru i u demokratskom duhu”.

FOTO: BETA/DRAGAN GOJIĆ

11:10 – Do 10 sati na parlametarnim izborima u Srbiji je glasalo 9,30 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija na prvoj konferenciji za novinare po otvaranju birališta.

Kako je rečeno, izborni dan protiče u najboljem mogućem redu.

“Prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće”, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva.

11:00 – Ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin glasao je jutros u 9 sati na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” na Vidikovcu.

FOTO: TANJUG/PS

Vulin je na biračko mesto došao u pratnji supruge i dvojice sinova.

10:50 – Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, glasao je danas u prepodnevnim časovima na biračkom mestu u osnovnoj školi “Jovan Miodragović” na Vračaru.

FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Selaković je pozvao građane Srbije da glasaju i naveo da očekuje da ovi izbori budu ono što oni i jesu – praznik demokratije. Selaković je na glasanje došao u pratnji supruge.

10:45 – Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić glasala je danas u 9.30 sati na svom biračkom mestu na Vračaru.

FOTO: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE

Kuburović Kisić, koja je i članica Predsedništva SNS, građansku dužnost obavila je na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Kralj Petar II Karađorđević”.

10:35 – Ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, glasao je danas oko 9 i 30 sati na biračkom mestu broj 3 na Šumarskom fakultetu na Čukarici.

FOTO: TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ

Ružić je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

10:20 – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je obavio svoju građansku dužnost i glasao.

10:15 – Član Predsedništva pokreta “Metla2020” i lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović glasao je jutros na biračkom mestu u osnovnoj školi “Jovan Miodragović” na Vračaru.

FOTO: TANJUG/DUŠAN ANIČIĆ

Jovanović je pozvao građane Srbije da izađu na birališta i glasaju istakavši da su izbori važan dan za svaku zemlju, pa tako i Srbiju, te da smatra da, bez obzira na sve okolnosti, predstavljaju građansku dužnost.

10:11 – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović glasala je jutros oko 10 sati na biračkom mestu 35 na Dedinju.

FOTO: TANJUG/RADE PRELIĆ

10:10 – Ministar rudarstva i energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić glasao je danas nešto pre 10 sati na biračkom mestu broj 6, u prostorijama Gradske pijace, na Zvezdari.

FOTO: TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ

Antić je došao na biralište u pratnji stranačkih kolega i sina Andreja.

10:05 – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je danas u 10 sati na biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi “Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici.

FOTO: TANJUG/TANJA VALIĆ

Šešelj je na glasanje došao sa suprugom Jadrankom i sinovima Mihailom i Vladimirom.

10:00 – CeSID: Izlaznost do 9 sati – 5,2 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost do 9 sati 5,2 odsto birača.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Ivo Čolović iz CeSID-a je, na pres konferenciji, rekao da je u odnosu na prethodni izborni ciklus 2016. godine do 9 časova glasao isti procenat birača, ali je to nešto niže u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine, kada je glasalo u prva dva sata po otvaranju birališta glasalo 5,8 odsto građana.

9:45 – Svoju građansku dužnost obavio je i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić.

9:30 – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić glasala je na Dedinju.

9:15 – CPI: Izlaznost do 9 sati 5,3 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost do 9 sati 5,2 odsto birača.

9:00 – Glasala je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje.

FOTO: TANJUG/STR

Ona je glasala jutros oko 8.00 sati na biračkom mestu broj 3 u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” na Zvezdari i poručila da je važno da građani izađu na izbore, te da su preduzete sve mere u cilju prevencije od Covida 19 i drugih infekcija.

FOTO: TANJUG/STR

8:37 – Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) i prvi na listi Koalicija za mir – Čedomir Jovanović glasao je jutros na biračkom mestu CMZ “Ušće” u opštini Novi Beograd.

FOTO: TANJUG/TANJA VALIĆ

Jovanović je na glasačko mesto došao u pratnji obezbeđenja.

8:35 – Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, rekao je za TV Pink da su biračka mesta danas otvorena na vreme, u 7 sati, i istakao da nije bilo nepravilnosti.

8:30 – Siniša Mali glasao je na Zvezdari.

08:15 – RIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme

7:30 – Goran Vesić glasao na Vračaru.

07:02 – Marko Đurić glasao na Vračaru.

Direktor Kancelarije za KiM i potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić glasao je jutros u 7 sati u Mesnoj zajednici Cvetni trg na Vračaru.

FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Đurić je prvi predao svoj glas, a na biračko mesto došao je u društvu ćerke.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

07:01 – Branislav Nedimović glasao u Sremskoj Mitrovici.

7:00 – Otvorena biračka mesta širom Srbije

Građani Srbije danas glasaju narodne poslanike, kao i za odbornike gradskih i opštinskih skupština u velikom delu opština i gradova, a u Vojvodini će se birati i predstavnici Skupštine AP Vojvodina.

Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Sva biračka otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati.

Prema ustaljenoj proceduri, svim biračima se po ulasku na glasačko mestu UV lampom proveri da li ste već glasali na drugom biračkom mestu, a pre glasanja biraču će sprejom biti obeležen kažiprst.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Nakon pronalaska imena birača u biračkom spisku, potebno je potpisati se pored imena, a potom se može pristupiti glasanju.

Ono što je važno, na svakom biračkom mestu, birač glasa na mestima predviđenim za to, ograđenim barijerom kako bi se obezbedila privatnost i glasanje u tajnosti.

Nakon glasanja, listić treba presaviti i ubaciti u glasačku kutiju.

Izbori se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Za koga možete da glasate?

Na glasačkom listiću će se naći 21 stranka, saopštila je Republička izborna komisija, a kandidati će biti poređani onako kako su izborne liste potvrđivane.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Gde glasate i koja dokumenta su potrebna?

Pre nego pođete na glasanje, proverite da li ste upisani u birački spisak. To možete učiniti na dva načina: odlaskom u vašu opštinu ili gradsku upravu ili na sajtu https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Na isti način možete da saznate gde se nalazi vaše biračko mesto.

Na izbore ne možete izaći bez važećih identifikacionih dokumenata, pa obavezno proverite da li posedujete važeću ličnu kartu ili pasoš.

FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da fizički izađete na biračko mesto, od petka 19. juna pa sve do danas u 11 sati možete da se prijavite da glasate od kuće. Ova mogućnost odnosi se najpre za stara i nemoćna lica i ona kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava odlazak na biralište.

IPSOS: Izlaznost do 12 sati 18,8 odsto.

CeSid: Izlaznost do 11 sati 13,7 odsto.

Do 10 sati na parlametarnim izborima u Srbiji je glasalo 9,30 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija na prvoj konferenciji za novinare po otvaranju birališta.

Građani Srbije danas izlaze na izbore i imaju priliku da glasaju za narodne poslanike.

Centar za praćenje izbora (CPI) saopštio je da je, na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze njihovi posmatrači, izlaznost do 9 sati 5,3 odsto.

Građani Srbije danas glasaju narodne poslanike, kao i za odbornike gradskih i opštinskih skupština u velikom delu opština i gradova, a u Vojvodini će se birati i predstavnici Skupštine AP Vojvodina.

Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Sva biračka otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati.

Prema ustaljenoj proceduri, svim biračima se po ulasku na glasačko mestu UV lampom proveri da li ste već glasali na drugom biračkom mestu, a pre glasanja biraču će sprejom biti obeležen kažiprst.

Nakon pronalaska imena birača u biračkom spisku, potebno je potpisati se pored imena, a potom se može pristupiti glasanju.

Ono što je važno, na svakom biračkom mestu, birač glasa na mestima predviđenim za to, ograđenim barijerom kako bi se obezbedila privatnost i glasanje u tajnosti.

Nakon glasanja, listić treba presaviti i ubaciti u glasačku kutiju.

Izbori se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Related posts

U Kačarevu svoje slikarsko umeće pokazalo 17 umetnika

Katarina Popović

Vučić: Čelično prijateljstvo, delimo i dobro i zlo

Katarina Popović

Rukometni superligaški i fudbalski srpskoligaški derbi u nedelju, uz direktan prenos

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija