26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić posle sastanka s Lavrovom: Zabrinule su nas ocene iz Rusije

Foto: predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio određene ocene Ruske Federacije prema kojima nas očekuje veoma težak period u kojem ćemo se, u vezi Kosova i Metohije, suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično i ni nezvanično nismo dobili.

Lavrov je danas pre podne doputovao u Beograd, nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Srbiji.

-Danas smo razgovarali o svim važnim temama, Rusija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera, a verujem da dota toga možemo zajendo da uradimo – rekao je predsednik.

-Mi smo dobili danas određene ocene ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje su mene kao predsednika zabrinule, a tiču se kosovsko-metohijskog pitanja – rekao je Vučić.

-Moraćemo da budemo izuzetno obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala – poručio je predsednik, dodajući da ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja za Kosovo, jasno je da će i Rusija biti pitana.

Kako je poručio, Srbija će štititi svoje interese bez obzira na cenu koju će morati da plati i rekao da će od danas biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom po tom pitanju.

-Mi smo zahvalni kako u svakom trenutku Rusija podržava poziciju Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, i što zajedno sa nama štite brojne međunarodne institucije od nezakonitosti i uticaja onih koji su već priznali takozvanu kosovsku nezavisnost – poručio je on.

Predsednik je rekao da nas očekuju teška vremena, možda najteža od proglašenja nezavisnosti Kosova.

On se zahvalio Lavrovu na ličnom angažmanu i podršci, kao i predsednikom Putinom.

Lavrov: Ruski stav po pitanju Kosova se ne menja

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Srbija i Rusija imaju dosledno razivijene ekonomske veze sa Srbijom.

-Prošle godine razmena je bila preko dve milijarde dolara. Posebno sarađujemo na polju energetike, industrije. Razvija se takođe vojnotehnička saradnja – rekao je Lavrov.

Osvrnuo se na pandemiju koronavirusa rekavši kako su ruski specijalisti pomogli Srbiji kada joj je to bilo preko potrebno.

– Očekujemo predsendika Vučića na svečanoj paradi u Moskvi – rekao je Lavrov.

– Pozdravili smo više puta vojnu neutralnost Beograda. Problem Kosova ostaje nerešen. EU ne sme da se izoluje od dijaloga Beograda i Prištine – rekao je Lavrov.

– Ruski stav po pitanju Kosova se ne menja. Hoću da podsetim da je baš na predlog Rusiije u Rezoluciji 1244 potvrđen teritorijalni integritet Srbije – naglasio je on.

Lavrov je naglasio da Srbija brani sopstvene interese na Kosovu i Metohiji.

– Mi nećemo dozvoljavati da se relativizuje i prepravlja istorija. Srbija igra važnu i pozitivnu ulogu u obezbeđenju mira na ovom prostoru – rekao je Lavrov.

Related posts

Šumsko gazdinstvo „Banat“ JP „Vojvodinašume“ brinu za divljač u Peščari

Mirjana Popović

Počeo “Etno glas”

Aleksandra Miloševska

SERVISNE INFORMACIJE 09.09.2021.

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija