23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić posle sastanka s Lavrovom: Zabrinule su nas ocene iz Rusije

Foto: predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio određene ocene Ruske Federacije prema kojima nas očekuje veoma težak period u kojem ćemo se, u vezi Kosova i Metohije, suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično i ni nezvanično nismo dobili.

Lavrov je danas pre podne doputovao u Beograd, nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Srbiji.

-Danas smo razgovarali o svim važnim temama, Rusija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera, a verujem da dota toga možemo zajendo da uradimo – rekao je predsednik.

-Mi smo dobili danas određene ocene ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje su mene kao predsednika zabrinule, a tiču se kosovsko-metohijskog pitanja – rekao je Vučić.

-Moraćemo da budemo izuzetno obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala – poručio je predsednik, dodajući da ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja za Kosovo, jasno je da će i Rusija biti pitana.

Kako je poručio, Srbija će štititi svoje interese bez obzira na cenu koju će morati da plati i rekao da će od danas biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom po tom pitanju.

-Mi smo zahvalni kako u svakom trenutku Rusija podržava poziciju Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, i što zajedno sa nama štite brojne međunarodne institucije od nezakonitosti i uticaja onih koji su već priznali takozvanu kosovsku nezavisnost – poručio je on.

Predsednik je rekao da nas očekuju teška vremena, možda najteža od proglašenja nezavisnosti Kosova.

On se zahvalio Lavrovu na ličnom angažmanu i podršci, kao i predsednikom Putinom.

Lavrov: Ruski stav po pitanju Kosova se ne menja

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Srbija i Rusija imaju dosledno razivijene ekonomske veze sa Srbijom.

-Prošle godine razmena je bila preko dve milijarde dolara. Posebno sarađujemo na polju energetike, industrije. Razvija se takođe vojnotehnička saradnja – rekao je Lavrov.

Osvrnuo se na pandemiju koronavirusa rekavši kako su ruski specijalisti pomogli Srbiji kada joj je to bilo preko potrebno.

– Očekujemo predsendika Vučića na svečanoj paradi u Moskvi – rekao je Lavrov.

– Pozdravili smo više puta vojnu neutralnost Beograda. Problem Kosova ostaje nerešen. EU ne sme da se izoluje od dijaloga Beograda i Prištine – rekao je Lavrov.

– Ruski stav po pitanju Kosova se ne menja. Hoću da podsetim da je baš na predlog Rusiije u Rezoluciji 1244 potvrđen teritorijalni integritet Srbije – naglasio je on.

Lavrov je naglasio da Srbija brani sopstvene interese na Kosovu i Metohiji.

– Mi nećemo dozvoljavati da se relativizuje i prepravlja istorija. Srbija igra važnu i pozitivnu ulogu u obezbeđenju mira na ovom prostoru – rekao je Lavrov.

Related posts

Kovid ambulanta u Zmaj Jovinoj radi od 7 do 20 sati

Bojana Kecic

U Srbiji potvrđeno još 96 slučajeva kovida-19

Jasmina Petkovic

Zašto je važno dati krv?

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija