26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Nema poršea bez Čačka

Foto: predsednik.rs

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je današnji dan, kada nemački Forverk pokreće proizvodnju u Čačku, veliki i važan dan za taj grad i celu zapadnu Srbiju, te dodao da je dolazak te kompanije, jednako važan kao i izgradnja autoputa ‘Miloš Veliki’.

“Ovo je dan koji pravi razliku. Ovo je dan za istoriju Čačka i zapadne Srbije, od presudnog značaja”, rekao je Vučić na svečanosti povodom početka proizvodnje u Forverkovom pogonu u Čačku.

  Foto: predsednik.rs

Kako je istakao, izgrađeni su putevi i tek će se, kaže, graditi, i podsetio da je to bila jedna od stvari koja je bila presudna za dolazak nemačke kompanije.

“Oni su rekli da će razmisliti o Čačku ako garantujemo autoput. Ja sam garantovao, ne samo put, nego da će biti završen pre fabrike. Oni su bili skeptični, razmišljalli da će biti dobro i ako put bude godinu, dve posle fabrike…”, ispričao je Vučić.

On je ukazao da u Forverku već radi 176 ljudi, a da će u narednom periodu biti zaposleno više od 1.000.

“Čačak ima budućnost, da mladi mogu da ostanu i žive u Čačku, Gornjem Milanovcu, u čitavom Moravičkom okrugu. To pokazuje da možemo da zamenimo onu kartu u jednom smeru – Ibarskom magistralom do Beograda i dalje za zapad Evrope i da pozovemo ljude da se vrate u Čačak, jer ovde imaju budućnost”, rekao je Vučić.

Rekao je da će Čačak imati mnogo više prihoda za infrastrukturne projekte kao što je kanalizacija, za gradnju puteva i drugo u svim okolnim selima, to jest za sve što nije stigao da uradi u prethodnim godinama.

“Mi smo dali dobre uslove i ne mali novac, Srbija se postarala i borila se za ovu divnu fabrku. Država plaća milione evra da bi Forverk ovde radio i hoću da to radnici znaju. Jer, naš interes je da Forverk bude ovde”, istakao je Vučić.

Foto: predsednik.rs

Želimo da kada vidite “porše” znate da tih moćnih i najboljih automobila ne bi bilo da nema Čačka i radnika iz Čačka, koji su ovde napravili sponu i druge delove”, poručio je Vučić.

Vučić očekuje da će kada se smiri situacija sa korona virusom da Srbija ima još više stranih investicija, a naročito iz Nemačke koji su pouzdani partneri i dolaze na dugi rok.

Nemac nije došao da ostane godinu, nekoliko godina, već da ostane tu decenijama, da rade vredno i zarađuju, kao i da unapređuju posao.

Vučić je naglasio da ne vidi mnogo boljih mesta od Srbije za investicije i da je i sam dolazak Forverka veliko priznanje za našu zemlju.

Predsednik dodaje da pored aerodroma i završetka autoputa od Preljine do Požege, predstoji i gradnja autoputa od Čačka ka Kraljevu, kao i spajanje preko Mrčajevaca sa Kragujevcom.

“Čačak postaje čvorište i centralno mesto zapadne i centralne Srbije. Sve što nismo uradili 75 godina, sada radimo”, naglasio je Vučić.

Podseća da je pre oko dve godine na tom mestu bila zapuštena livada, a sada je veličanstvena hala od 45.000 kvadratnih metara.

Da ostanu u Srbiji vekovima

Vučić je poželeo nemačkoj kompaniji Forverk mnogo uspeha i dobar profit i da ostanu u Srbiji vekovima, a mladim radnicima da ih kada dođe vreme njihova deca zamene na tim radnima mestima.

Decenijama nije bilo ovakvih investicija na zapadu Srbije, ukazao je Vučić.

“Gde god vidim nekog sa ‘poršeom’ ima da ga maltretiram da to ne bi vozio da nema Čačka i naših radnika”, kazao je u šali Vučić i dodao da i u Evropi svi to treba da znaju.

Kako je rekao, mi Srbi umemo neretko sebe da potcenjujemo u tome koliko važnih stvari možemo da napravimo.

Poručio je Forverku da će i dalje imati podršku države Srbije.

Meler: Danas preduzimamo jedan od najvećih koraka ekspanzije u naš istoriji dugoj 200 godina

Doneli smo dobru odluku kad smo se rešili da radimo u Srbiji, a još bolju što je to Čačak, rekao je danas Jirgen Meler generalni dirketor “Forverk Eldisi”.

Novo otvaranje fabrike i početak proizvodnje je uvek razlog za radost, jer na jednoj strani puno toga je urađeno, a s druge počinje novo poglavlje u istoriji preduzeća, rekao je Meler na svečanosti u Čačku.

On je istakao da je ove godine kovid kriza zasenila malo ovaj događaj, ali je, kaže, istorija pokazala da svaka kriza i lom uvek imaju svoj kraj.

Meler je kazao da trenutna investicija iznosi 60 miliona evra, i najavio da će se ona dalje uvećati.

Preneo je da trenutno ima 175 zaposlenih, a da će u narednom periodu biti iznad 1.000.

“Bilo je dobro što smo se odlučili za Srbiju, a još bolje za Čačak”, kazao je Meler podsećajući na autoput, koji je podstakao ovu investiciju.

On je istakao da Forverk neće zatvarati oči pred promenama u svojoj branši, neće dati da ga ometu međunarodne turbulencije, obuzme strah od kaznenih carina, već će prepreke sa svog puta uklanjati.

“Sa puno energije gledamo u budućnost, jer je budućnost ono što stvaramo. Danas preduzimamo jedan od najvećih koraka ekspanzije u naš istoriji dugoj 200 godina”, objasnio je Meler.

Generalni direktor fabrike Forverk u Čačku Nenad Medenica je rekao da je pre dve godine tu bila livada na kojoj su ljudi pravili roštilj, dok se danas prave delovi za folksvagen, dajmler i BMW na najsavremenijim mašinama.

Zahvalio je svima koji su doprineli u realizaciji te investicije, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću.

Milun Todorović: Čačani su dosanjali poluvekovni san

“Sada izvozimo delove za autoindustriju širom sveta. Veliki izazovi su iza nas, a još veći su pred nama, ali, ne sumnjam da ćemo ih savladati”, poručio je Medenica.

Otvaranjem fabrike “Forverk” Čačani su dosanjali poluvekovni san, što je omogućila vizija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Foto: predsednik.rs

“Decenijama smo mi Čačani sanjali autoput, decenijama čekali investicije, maštali o međunarodnom aerodromu. To što smo sanjali i maštali decenijama, ostvarili smo zahvaljujući vizijama predsednika Vučića. Čačak postaje Mercedesov znak, simbol razvoja, investiranja. Ovo je veliki dan za sve Čačane, jer je dosanjan poluvekovni san da ovakva fabrika otvori u Čačku”, rekao je on.

Todorović je ukazao da se otvara fabrika koja ima četiri i po hektara pod krovom, proizvodnog prostora, u kojem se proizvodi i izvozi u svet.

Related posts

Podrška grada Poljoprivrednoj školi “Josif Pančić”

Jasmina Petkovic

Radio nezamenljiv medij

Jasmina Petkovic

Zlatni Simeunović u ful kontaktu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija