2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Brnabić: Srbija ima najbolje mere za investicije u inovacije

Foto: tanjug.rs

Premijerka Ana Brnabić prenela je danas privrednicima Kragujevca mere države za podsticaj inovacija koje će, kako je rekla, Srbiju pozicionirati na potpuno drugačiji način na ekonomskoj mapi sveta.

Brnabić je kao jednu od mera navela smanjenje poreza na dobit nastalu od prihoda intelektualne svojine koja je razvijena ili pretežno razvijena u Srbiji sa 15 na tri odsto.

Ta mera je, prema njenim rečima, u opticaju od 1. januara 2018. godine i jedan od razloga zbog čega razvojne kompanije sele svoje razvojne centre u Srbiju.

Druga mera, koja, kako kaže, može da ide “rame uz rame” sa prvom, a i ne mora, jeste smanjenje osnovice za porez.

“Ako ste u istraživanje i razvoj uložili 10 dinara mi vam računamo da ste uložili 20 dinara i smanjujemo poresku osnovicu tako da praktično plaćate manji porez”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da prve dve mere mogu da se kombinuju i da porez praktično bude nula posto, navodeći da to nema nijedna zemlja.

Takođe, od 1. januara 2018. godine je uveden “poreski kredit od 30 odsto” za ulaganje u start ap preduzeća i inovativne biznise.

“Ukoliko vaša kompanije uloži u neke mlađe, strart ap kompanije, inovativne kompanije, imate 30 odsto odbitka od poreza i nadamo se da ćemo time generisati da umesto da privredna prepoznaje vrednost inovacionih kompanija”, dodala je premijerka.

Podsetila je i na poreske olakšice za zapošljavanje povratnika koje se tiču oslobađanja 70 odsto poreza i doprinosa na zarade u prvih pet godina.

Tu su i poreske olakšice za zapošljavanje stranaca, rekla je Brnabić, dodajući da se vlast trudila da Srbija postane najkonkurentnija država Evrope u smislu investiranja u inovacije i intelektualnu svojinu.

“Mi i dalje nastavljamo da razmišljamo o tome kako da više podržimo zapošljavanje. Nacionalna služba za zapošljavanje mora da bude mnogo više proaktivna, ne sme da bude striktna i nefleksibilna, poručila je Brnabić.

Zapošljavajte mlade, država će pomoći

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas privrednike da iskoriste mere države i da zaposle mlade ljude koji i dalje čine četvrtinu od ukupnog broja nezaposlenih.

Brnabić je u Kragujevcu navela da je nezaposlenost u prvom kvartalu 2020.godine iznosila 9,7 odsto.

“Od 1. januara 2020 ako zaposlite lice koje tokom 2019 nije bilo zaposleno, uključujući i mlade kojima je to prvi posao, država preuzima trošak od 70 odsto poreza i doprinosa na njihove zarade do kraja 2022. godine”, rekla je Brnabić.

Ona je precizirala da je ukupno oslobođenje od poreza u 2020.godini – 70 odsto, u 2021.godini – 65 odsto, a u 2022. godini – 60 odsto.

“Vama se danas isplati da zapošljavate mlade ljude, ali i da pokušate da zaposlite sve one koji nisu imali posao u 2019. godini”, navela je premijerka uz podsećanje da je bio plan, kada je preuzela funkciju predsednika vlade, da nezaposlenost padne ispod deset odsto, što se, kaže, i desilo.

Related posts

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić sutra sa timom za vakcinaciju

Bojana Kecic

Novoseljani zadovoljni – preventivni pregled bez zakazivanja

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić još jednom zahvalio zdravstvenim radnicima

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija