14. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

U Idvoru sa radošću dočekana vest o mogućem povratku posmrtnih ostataka Mihajla Pupina

Foto: Mihajlo Pupin Foto Vikipedija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da po želji Mihajla Pupina da bude sahranjen u Srbiji, nadležni u Ministarstvu već duže razmatraju mogućnost prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Njujorka u Srbiju.

Na ostvarenju ove ideje radi i akademik Radmila Milentijević iz Njujorka, koja je pokrenula rad na istraživanju i pronalaženju Pupinovih naslednika, jer je za ekshumaciju neophodna njihova saglasnost. Mihajlo Pupin je rođen u Banatu u Idvoru gde se i nalazi Zavičajni kompleks posvećen velikom naučniku koji čine Narodni dom, rodna kuća, nekadašnja zgrada osnovne škole koja je pretvorena u muzej i crkva.

U Idvoru rodnom mestu Mihajla Pupina sa radošću su dočekali vest da bi Pupin mogao da počiva u Srbiji. Upoznati su i sa radom profesorke Milentijević koja radi na ostvarenju te ideje, kojoj su i pomogli u prikupljanju dokumentacije.

Dragiša Matić koji je radni vek proveo kao učitelj u Idvoru svedoči da je ideja da se Pupin vrati u našu zemlju postojala još 1979. godine kada se na skupu u Idvoru prilikom obeležavanja 125. godina od rođenja velikog naučnika pričalo o tome.

I za profesora Dragoljuba Martinovića, koji od pre nekoliko godina živi u Idvoru i godinama piše i radi na promociji lika i dela Mihajla Pupina je ova inicijativa nešto što bi bilo dobro za našu zemlju.

U potrazi za znanjem Mihajlo Pupin je iz Idvora krenuo put Praga, a zatim Amerike gde je ostao čitavog života.

Ipak, svoje rodno mesto Idvor nikada nije zaboravio. O tome svedoči i zadužbina Narodni dom koji je veliki naučnik poklonio Idvorcima.

Pupin je patentirao 34 izuma, koji i danas imaju svoju primenu u oblasti elektrotehnike i telekomunikacija.

U želji da saznaju više o Pupinu godišnje Idvor, njegovu rodnu kuću poseti 10.000 gostiju iz čitavog sveta.

Related posts

Uhapšeni studenti: Ponašanje policije na najvišem nivou

Nikoleta Dragaš

Hapšenje u Pančevu zbog krađa

Nikoleta Dragaš

ČIST FAŠIZAM! Boško Obradović otvoreno preti hapšenjem glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija