27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

U Idvoru sa radošću dočekana vest o mogućem povratku posmrtnih ostataka Mihajla Pupina

Foto: Mihajlo Pupin Foto Vikipedija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da po želji Mihajla Pupina da bude sahranjen u Srbiji, nadležni u Ministarstvu već duže razmatraju mogućnost prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Njujorka u Srbiju.

Na ostvarenju ove ideje radi i akademik Radmila Milentijević iz Njujorka, koja je pokrenula rad na istraživanju i pronalaženju Pupinovih naslednika, jer je za ekshumaciju neophodna njihova saglasnost. Mihajlo Pupin je rođen u Banatu u Idvoru gde se i nalazi Zavičajni kompleks posvećen velikom naučniku koji čine Narodni dom, rodna kuća, nekadašnja zgrada osnovne škole koja je pretvorena u muzej i crkva.

U Idvoru rodnom mestu Mihajla Pupina sa radošću su dočekali vest da bi Pupin mogao da počiva u Srbiji. Upoznati su i sa radom profesorke Milentijević koja radi na ostvarenju te ideje, kojoj su i pomogli u prikupljanju dokumentacije.

Dragiša Matić koji je radni vek proveo kao učitelj u Idvoru svedoči da je ideja da se Pupin vrati u našu zemlju postojala još 1979. godine kada se na skupu u Idvoru prilikom obeležavanja 125. godina od rođenja velikog naučnika pričalo o tome.

I za profesora Dragoljuba Martinovića, koji od pre nekoliko godina živi u Idvoru i godinama piše i radi na promociji lika i dela Mihajla Pupina je ova inicijativa nešto što bi bilo dobro za našu zemlju.

U potrazi za znanjem Mihajlo Pupin je iz Idvora krenuo put Praga, a zatim Amerike gde je ostao čitavog života.

Ipak, svoje rodno mesto Idvor nikada nije zaboravio. O tome svedoči i zadužbina Narodni dom koji je veliki naučnik poklonio Idvorcima.

Pupin je patentirao 34 izuma, koji i danas imaju svoju primenu u oblasti elektrotehnike i telekomunikacija.

U želji da saznaju više o Pupinu godišnje Idvor, njegovu rodnu kuću poseti 10.000 gostiju iz čitavog sveta.

Related posts

“Delfini” u finalu Svetske lige

Nikoleta Dragaš

Brnabić: Sporazum SRB i GR o ukidanju naplate rominga

Jelena Obradović

Rukomet: Vojvodina – Dinamo 26:26

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija