18. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Izbori Vesti

Istraživanje Faktor plusa: Šest lista ulazi u Skupštinu, SNS ubedljiv sa 58,2 odsto

Foto: vucic.rs

Na parlamentarnim izborima 21. juna učestvovaće 21 izborna lista, a cenzus bi prešlo njih 6.

Prema poslednjem predizbornom istraživanju agencije Faktor Plus, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije na parlamentarnim izborima prešlo bi šest lista, a najviše glasova osvojila bi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Naprednjaci bi, prema istraživanju osvojili 58,2 odsto glasova birača, a prema rečima direktora agencije Faktor Plus Vladimira Pejića moguće je da vladajući naprednjaci idu i preko 60 procenata.

– Realno je moguće i više, ali bi to, ako mogu da komentarišem, značilo previše dominacije. Pritom, oni su dominanti i sa bojkotom i bez njega. Njihov odlazak na više od 60 odsto značio bi i da su svi drugi, osim možda SPS-a, beznačajni, a to ni samim naprednjacima ne odgovara. Ali, znajući Vučića, mislim da ga to neće interesovati. On će, kao Nemci u fudbalu, gledati da da golova koliko god može – objašnjava Pejić.

U parlament bi trebalo da uđe, kako se navodi, i koalicija SPS-JS sa 12,5 odsto glasova, kao i lista SPAS Aleksandra Šapića sa 4,9 odsto glasova.

Pejić veruje da će koalicija SPS-JS dobro proći na izborima, jer, kako kaž , prvi su ušli u kampanju i aktivni su na terenu, a njihovo biračko telo i kadrovi su stariji, uz SNS jedini imaju opipljivu snagu.

Pejić navodi i da u ovom momentu nije iznenađenje i to da bi za SPAS glasalo 4,9 odsto anketeiranih, jer na jednoj strani deo opozcije bojkotuje, a drugi se deli, pa se Šapić izdigao i miran dočekuje izbore.

Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja osvojili bi po 3,4 odsto glasova, ali, napominje Pejić, PSG ima amplitude u rejtingu koje zavise od karaktera Sergeja Trifunovića,ali i od poteza koje su vukli, poput onoga kada su najpre nameravali da bojkotuju izbore, a potom od toga odustali.

Šesta lista koja bi prešla cenzus sa tri odsto glasova je “Metla 2020” koju vodi Miloš Jovanović.

Iza njih još su DJB sa 2,8 odsto glasova, UDS sa 2,7, Zavetnici 2,6, POKS 2,4 i 4,1 odsto anketiranih glasalo bi za nekog drugog.

Istraživanje pokazuje i da se izbori održavaju sad u nedelju, na njih bi izašlo 46 odsto upisanih birača, 34 odsto ne bi, a ne znam ili nemam stav ima 20 odsto ispitanika.

Na parlamentarnim izborima 21. juna učestvovaće 21 izborna lista.

 

Related posts

Najveća pomoć iz Kine, predsednik Vučić lično na aerodromu

Mica Milakov

Ministar Vulin: Republika Srpska je uvek spoljnopolitički prioritet Republike Srbije

Branislava Grčić

Bezbednost dece na kupalištima

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija