2. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić za „Rojters“: Nema bele zastave, nema priznavanja

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i „u dobroj nadi“, ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

„Mi smo spremni da pregovaramo, ali…nema bele zastave“, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, dijalog je dobrodošao ako je – dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

„Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga“, pojasnio je Vučić.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere od strane nove prištinske vlade, ovog meseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da Srbija pre ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadnom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije – prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU – svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

„Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako bi mogli reći “živeo Hongkong i živeo Tajvan“, i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić sebe, kako prenosi Rojters“, opisuje kao „evrorealistu“, dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

„Pored toga što delimo zajedničke vrednosti, 67 odsto naše trgovinske razmene ostvarujemo sa EU“, podsetio je on.

Related posts

SNS Mačvanskog, Kolubarskog okruga i Vojvodine osudila Đilasove manipulacije

Jasmina Petkovic

Toše Proeski dobija ulicu u Jabuci

Mica Milakov

Preventivno delovanje “Higijene”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija