2. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Održani “Dani polja”

Institut “Tamiš” i ove godine organizovao je  “Dane polja”  za poljoprivrednike koji su bili u prilici da čuju savete stručnjaka, ali i da razmene međusobna iskustva. Prema rečima stručnjaka, vremenski uslovi nisu bili idealni, te se mogu očekivati manji prinosi.

“Dani polja” u organizaciji Instituta “Tamiš” tradicionalno su okupili poljoprivrednike Južnog Banata. Među njima je i Jan Hriešik iz Kovačice, koji se slaže sa većinom svojih kolega da ovogodišnje vremenske prilike generalno nisu pogodovale usevima. On kaže da su se uslovi razlikovali u zavisnosti od dela atara koje on obrađuje, te da očekuje različite prinose.

Događaj je otvorila direktorka Instituta „Tamiš“ Zorica Repac. Prema njenim rečima, institut je, kao naučno-istraživački centar, opredeljen ka praćenju novina u agraru, ali i približavanju tih novina domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

 

Na evidentne klimatske promene poslednjih decenija ove institucije odgovaraju razvijanjem novih sorti čiji se kvaliteti ispituju na oglednim poljima. Jedno od njih su poljoprivrednici, predvođeni stručnjacima, danas obišli. Tom prilikom, prisutni su bili u prilici da dobiju odgovore na sva pitanja koja su ih mučila. Stručnjaci su nešto optimističniji od ratara kada su ovogodišnji prinosi u pitanju.

Među prisutnima našli su se i studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihov profesor ratarstva i povrtarstva, docent Ljubiša Kolarić istakao je značaj prakse i studentskih poseta usevima u formiranju mladih stručnjaka.

 

Istaknuto je i da će Institut nastaviti sa organizovanjem “Dana polja” i drugih sličnih manifestacija. Oni predstavljaju jedan od načina da se tradicionalno dobra saradnja sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima dodatno unapredi.

Related posts

Vučić i Han na otvaranju Žeželjevog mosta

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić posle sednice GO SNS: Naš zadatak je pobeda!

Mica Milakov

Brnabić za CNN o uspehu vakcinacije u Srbiji

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija