26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

VUČIĆ U NIŠU: Otvoren Naučno-tehnološki park

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

U Nišu je danas otvoren Naučno-tehnološki park, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao da se Niš sada ubrzano razvija.

Firme koje se budu uselile u NTP počeće da rade u avgustu, a ukupno će biti na raspolaganu 14.000 kvadrata.NTP će imati ukupno 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.

Vučić je rekao da je u NTP uloženo 12,5 miliona evra i istakao da je država mnogo uložila u Niš prethodnih godina.

– U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napre – istakao je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je u Nišu u poslednjih nekoliko godina otvoreno šest fabrika, a da se danas otvara i Naučno-tehnološki park na koji je, kako kaže, najponosnija premijerka Ana Brnabić.

– Ti si, Ana, najponosnija? Njoj je Naučno-tehnološki park bio najvažniji – rekao je Vučić, na šta mu je premijerka odgovorila da je “najponosnija na svetu”.

Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Oko objekta je parking, kao i lepo uređen park sa fontanama, a u podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji ce biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.Izgradnja NTP koštala je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete.

Projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti po ugovoru realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Izgrađena su tri sprata površine oko 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije.

Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mladim kompanijama omogućiti zajedništvo.

Drugi i treći spart su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu.Takođe, unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampuPredsednik Vučić će zatim obići radove na izgradnji fabrike “Xingyu Automotive Lighting Systems”.

Related posts

Ispitivanje ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje

Zorana Stekovic

Vučić od danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Zorana Stekovic

Pobednički “Marš na Drinu” u Pančevu simbol totalnog debakla opozicije

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija