24. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: 1244 ima za nas dobre i loše strane

Povodom 21.godišnjice usvajanja Rezolucije UN 1244, predsednik Vučić istakao je da taj dokument ima za nas i dobre i loše strane, ali da trenutno ne postoji nijedan drugi važeći dokument.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, kazao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

Prema njegovim rečima, Rezolucija ima strane za koje treba mi da se uhvatimo, ali i protivnici imaju za šta da se uhvate.„Drugog akta nema i nisam video da ga je neko predložio“, rekao je predsednik.

On je ponovio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne o ultimatumima iz Prištine – da je jedini uslov priznanje od strane Srbije, uz neke dodatne njihove želje, vezane za teritorijalne apetite i apsiracije.

Na to, kaže, ne može da se reaguje arogancijom i bahatošću prema moćnim zemljama, jer to ne bi bilo dobro za našu državu.

Vučić je rekao da se nada da ćemo imati kompromisno rešenje, za koje bi mogao reći „da“, ali je dodao da za sada nije čuo za takvo rešenje.

Vučić o Kumanovskom:Lako je biti general posle bitke…

Vučić izjavio je, povodom 21. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te odbijanja paketa iz Rambujea, pre toga, da je Beograd tada bio u situaciji u kojoj je, šta god da je učinio, mogao samo da izgubi.

Vučić je istakao da je sada važno gledati u budućnost, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Na 21. godišnjicu od potpisivanja sporazuma kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, a upitan da li bi Srbija bolje prošla da je prihvatila paket iz Rambujea, Vučić kaže da je lako biti general posle bitke, jer tad svi sve znaju.

„Nagledao sam se stručnjaka koji bi uradili drugačije, a da je bilo ko pokušao da prihvati paket iz Rambujea, bio bi proglašen, kako mi to Srbi kažemo, za najgoreg izdajnika“, rekao je Vučić.

Rekao je da je tada Srbija bila u situaciji u kojoj je, šta god da je urađeno, bila kriva i mogla samo da izgubi.

„Mislim da je mogla i morala da bude mudrija srpska politika da bude izgubljeno manje srpskih života, a da snažnijom političkom pozicijom u svetu obezbedimo nešto bolje uslove za očuvanje mira“, rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da je i njemu sada lako da govori iz ovog ugla, navodeći da je ulagao mnogo rada i truda da Srbiju dovede u poziciju da može tako da govori.“Dobro je da pravimo analize, ali je važno da gledamo u budućnost, da čuvamo mir i stabilnost i sigurnost za naše građane“, rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Beogradom ne laka borba u mesecima koji dolaze, ali da ni drugoj strani neće biti jednostavno, kao što su mislili da će biti pre sedam ili osam godina.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova.Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije s Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Uveren da Lavror dolazi sa prijateljskim porukama

Vučić uveren je da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u posetu našoj zemlji dolazi sa prijateljskim rečima i porukama.

Lavrov će u poseti Srbiji boraviti 18. i 19. juna. “Ja ću se 18. juna sresti s Lavrovim i čuti šta je to što misli. Uveren sam da dolazi sa prijateljskim pobudama, rečima i porukama”, rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Vučić je naveo da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji i da “veruje u takve rezulatate”.

Novinari su ga, inače, pitali da li je tačno da Lavrov dolazi sa porukom Vladimira Putina da za Kosovo nema rešenja bez Srbije.

Moguć susret s Milanovićem,ako se uklope datumi

Predsednik Vučić izjavio je da je moguće da će se sastati sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, u okviru samita Brdo – Brinoni.

„Ukoliko se uklope svi datumi, moguće je“, rekao je Vučić novinarima u Nišu, upitan da li će se sastati sa Milanovićem u Sloveniji.

Hrvatski Večernji list piše danas da će se predsednici Srbije i Hrvatske možda sastati na tom samitu, pozivajući se na izvor u kabinetu Milanovića.

Bio bi to prvi susret Vučića i Milanovića, od njegovog izbora za predsednika Hrvatske.

Smetao im policijski,a sad bi da se uvede,jer se plaše izbor

Predsednik Vučić izjavio je da se njegovi politički protivnici, koji se protive izborima iz navodno epidemioloških razloga, zapravo boje izbora.

„Svi koji su lupali u šerpe samo da se ukine polcijski čas i govorili kako je besmislen i služi za provođenje moje diktature i davali deci šerpe da lupaju, danas bi valjda da se opet uvede policijski čas samo zato što se plaše izborne utakmice. To ne možete da sakrijete i sad vam nešto nije logično, a bilo je logično kada su se tokom policijskog časa okupljali na Vračaru i glumili kako su ugroženi zbog pesme sa zvučnika. Tada vam nije smetalo“, rekao je Vučić novinarima u Nišu.

On je tako odgovorio na, kako je primetio, veliku „zabrinutost“ dela opozicije za epidemiloške uslove za izbore, odnosno na pitanje – zašto državni funkckoneri ne nose masku i zašto se ne poštuju i tu mere uprkos tome što raste broj zaraženih, pa se onda krive građani kako su nedogovorni i da li se tako šaljle poruka građanima koja nije jasna.

Dodaje da je okupljanje na Vračaru upravo bilo direktno kršenje zakona za vreme policijskog časa.

„A danas vam smeta, kada na otvorenom imate pravo da se okupljate i kada se igraju fudbalske utakmice sa publikom i kada se organizuju različiti skupovi. Sada vam smeta zato što bi neko da pronađe razlog kako da zaštiti svoje partijske interese“, poručio je Vučić.

Izborna utakmica se odvija fer i apsolutno demokratski, a mediji su više nego otvoreni, tako da svi imaju pravo i priliku da iznesu svoj program, kaže i dodaje:“Na građanima je da izaberu 21. juna“.

Ističe da njega u tom smislu političke partije ne zanimaju i da će uvek, ako bude ugroženo zdravlje ljudi i bude više simptomatskih slučajeva ostati na strani zaštite zdravlja građana i lekarske struke.

Related posts

Najtraženije turističke destinacije

Jasmina Petkovic

Vučić zdravstvenim radnicima: Zauvek ostajete junaci naše otadžbine

Nikoleta Dragaš

Još 83 slučaja COVID-19, 1 osoba preminula

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija