21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Sport

Preminula legenda boksa Karolj Lajko

Obaveštavamo vas da je u 77 godini zivota preminuo Karolj Lajko  jedna od legendi Jugoslovenskoga boksa.

Sahrana ce biti u Sredu 10.06.2020 u 13h na katolickom groblju.

Osvojene titule :

  • Omladinski šampion Jugoslavije u perolakoj kategoriji – 1960.
  • Omladinski šampion Jugoslavije u poluvelter kategoriji – 1961.
  • Treće mesto u pojedinačnom prvenstvu države za seniore – 1962.
  • Dva puta Šampion Jugoslavije u velter kategoriji – 1966. i 1967.
  • Šampion Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji – 1969.
  • Bronzana medalja na Balkanijadi u Beogradu1966.
  • Bronzana medalja na Balkanijadi u Istambulu 1967.

Lin jednog od mnogobrojnih meceva Lajko-Dzakula

https://www.youtube.com/watch?v=z0sdeSIzitA

Kratka biografija

Karolj Lajko je rođen 11. oktobara 1943. godine u Bečeju. Završio je osnovnu i srednju školu u Bečeju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Boksom je počeo da se bavi 1959. godine u bokserskom klubu „Bratstvo i jedinstvo” Bečej, gde je na omladinskim revijama imao 18 pobeda od 18 mečeva. 1960. godine postaje omladinski prvak Jugoslavije u perolakoj kategoriji. Te iste godine 29. novembra, na beogradskom sajmištu učestvuje na “Meč šampiona za zlatnu rukavicu”, kao izuzetno talentovani mladić protiv Zvonimir Vujina1961. u Beogradu postaje omladinski prvak Jugoslavije u poluvelter kategoriji. Sledeće godine pristupa Bokserski klub Crvena zvezda, postaje prvotimac i učestvuje u ekipnom osvajanju Kup-a “Maršala Tita”. 1963. i dalje boksuje za klub i postaje seniorski kandidat za reprezentaciju Jugoslavije za Evropski šampionat u Moskvi.1964. godine odlazi na odsluženje vojnog roka.1965. godine se vraća i pristupa bokserskom klubu “Dinamo” iz Pančeva, gde postaje državni prvak u pojedinačnoj kategoriji i reprezentativac. Iste godine u Beogradu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju.1967. godine ponovo postaje prvak države u velter kategoriji, a u Istanbulu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju, izgubivši od Kemala Sandala četvorostrukog prvaka Balkana. Potrebno je istaći da je iste godine i sa BK “Dinamo” bio vicešampion države u ekipnom prvenstvu. 1968. godine postaje kapiten ekipe BK “Dinamo” te godine osvajaju titulu “Ekipnog šampiona Jugoslavije”. Za tu godinu vredno je napomenuti i da je bio kandidat za Olimpijske igre u Meksiku, ali na zadnjem testu protiv Istočne Nemačke izgubio sa 3:2 od Manfreda Volkea, koji je u Meksiku postao olimpijski prvak.1969. godine ponovo postaje prvak države i učestvuje na pojedinačnom prvenstvu Evrope u Bukureštu u polusrednjoj kategoriji. I dalje ostaje reprezentativac do 1970. godine, a od 1971. nastupa samo za “Dinamo” sve do 1973. Posle prvog i jedinog poraza (od 1965. do 1973. nije izgubio ni jedan jedini meč u Pančevu) na pančevačkom ringu donosi definitivnu odluku da napusti aktivno bavljenje boksom. Ukupan bilans mečeva je impresivnih 293 meča. Od 1969-73. pored aktivnog bavljenja boksom, vodio i omladinsku školu boksa, sa zvanjem viši trener boksa, koju je završio sa velikim imenima Jugoslovenskog sporta.1973. u septembru iz BK “Dinamo” prelazi da radi kao profesor fizičkog vaspitanja u gimnaziji “Uroš Predić” y Pančevu.1974. godine polaže sudijski ispit i postaje bokserski sudija, a 1975. postaje Savezni bokserski sudija.1978. godine, zbog porodičnih obaveza i prezauzetosti nije bio u mogućnosti da obavlja dalje sudijsku finkciju. Posle povlačenja sa sudijske fukncije ostao je u Pančevu gde i dalje živi sa suprugom Marijom, sa kojom ima dva sina — Karolja i Atilu.

Related posts

NOVA NEMAČKA FABRIKA U PANČEVU

Mica Milakov

HIP Petrohemija: Dekompozicija u Fabrici polietilena niske gustine

Jelena Belić

Majdov sutra na tatamiju

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija