20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

U Srbiji 82 novoobolela, jedna osoba preminula

FOTO : Pixabay

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja virusa Kovid-19 čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije porastao na 11.823.

Jedna osoba je preminula, ukupno 249, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Do 15 sati testirano je 3.317 osoba, ukupno 272.502 osobe, a od 475 aktivnih slučajeva korona virusa, na respiratoru je trenutno 15 pacijenata.

Kisić o tome kako je broj izlečenih za dan skočio za 4.000

Broj izlečenih pacijenata u Srbiji od virusa korona za samo jedan dan porastao je za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice, a zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno ne medicinskih razloga za to.

Razlog je, kaže doktorka Kisić Tepavčević nova reklasifikacija pozitivnih na virus.

Ona kaže da je u petak na Kriznom štabu doneta odluka da se dosadašnji “strog” pristup nadzora nad Kovid19 “relaksira”.

Naime, kako kaže za Tanjug, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

Na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6. 931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11. 056.

“Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otkriveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora”, navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

“U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifikacija statusa svih pozitivnih slučajeva”, kaže Kisić.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti PCR testiranja imala jedan od “najkonzervativnijih” pristupa u nadzoru nad Covid19, uključujući, podseća, i intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije.

Podseća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima SZO, dodaje, prihvaćeno je i da je za izlečenje od Covid19 potrebno najmanje dva negativna PCR testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajanju od najmanje sedam dana i jednog negativnog PCR testa, slati su na kućnu izolaciju od dve nedelje, nakon čega bi ponovo radili PCR test, koji ako je negativan, označavali bi se kao zdravi.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboleo trajao i dva meseca, ukazuje Kisić, imajući u vidu, dodaje, da je vreme hospitalizacije traje od dve do tri nedelje, plus vreme koje potrebno za čekanje PCR testa i vreme kućne izolacije od 14 dana.

Po novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.

Related posts

Održan 12. Trofej Grada Pančeva u džudou

Nikola Toadjer

Vučić u Berlinu, sastanak o KiM „bez rukavica“

Mica Milakov

Četiri balkanska odličja u Bukureštu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija