18. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić s predsednikom Irana o saradnji, KiM, pandemiji

FOTO: predsednik.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rohanijem.

 

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Rohaniju na inicijativi za razgovor i istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes. On je izrazio nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske, jer ona zaostaje za dobrim političkim odnosima. S tim u vezi je izdvojio oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i različite proizvodne delatnosti, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku i informacione tehnologije.

 

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji svoje prijateljstvo pokazuje principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom po ovom pitanju, uprkos velikim pritiscima.

 

Predsednik Rohani je rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama. On je potvrdio opredeljenje Irana da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za angažovanje na razvoju bilateralne saradnje.

 

Predsednik Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Iranu.

 

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti ranije planirane međudržavne kontakte i razmenu poseta. Predsednik Rohani je pozvao predsednika Vučića da, kad okolnosti to omoguće, dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio.

 

 

Related posts

Predsednik Vučić na otvaranju hotela na Divčibarama

Zorana Stekovic

Ministar Vulin: Borba sa sivom ekonomijom je borba za bolju budućnost građana

Zorana Stekovic

Ministar Vulin sa Kremlevim o Svetskom prvenstvu u boksu: Da pokažemo svetu da je Srbija lider u organizaciji takmičenja

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija