27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić u Bugarskoj: Kada se završi deonica autoputa do Srbije, od Beograda do Istanbula za manje od 7 sati

FOTO: Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, tokom posete Bugarskoj, da su Srbija i Bugarska dve prijateljske zemlje, koje rade zajedno na dva velika projekta – autoputu i gasovodu, koji su, ističe, od suštinskog značaja za obe zemlje.

“Obišli smo dva važna projekta, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda “Balkanski tok”, u mestu Krušumski vodopadi.

Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara.

Dodao je da je izgradnja “Balkanskog toka” od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske.

“Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima”, konstatovao je Vučić.

On je zahvalio Bugarskoj na podršci na EU putu, što, kako je rekao, nije uvek lako.

Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

Vučić je istakao da će se, kada Bugari završe deonicu od Sofije do granice sa Srbijom, od Beograda do Istanbula putovati manje od sedam sati.

Ističe da će se tada putovati od Beograda do Burgasa za manje od pet sati.

“Hvala našoj bugarskoj braći na gostoprimstvo”, kazao Vučić.

Vučić: Očekujem da trgovinska razmena raste

Vučić je izjavio da u budućnosti očekuje još bolju saradnju sa Bugarskom, kao i još veću trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila 1,4 milijardi evra.

“Trgovinska razmena u budućnosti biće veća, mora da bude veća. Bilo je rasta u prva tri meseca ove godine, ali je april bio užasan zbog korone, bio je nepostojeći mesec”, rekao je Vučić.

Ističe da dve zemlje već idu u susret tome da povećaju trgovinsku razmenu, što je pokazala obostrana odluka Srbije i Bugarske da od danas budu otvorene granice bez testa na koronu i karantina.

Da dve zemlje dobro sarađuju, naveo je, pokazuju i projekti kao što su autoput koji će povezati Beograd i Sofiju, ali i izgradnja gasovoda, koje su, inače, danas obišli predsednik Vučić i premijer Bojko Borisov.

Predsednik Vučić je rekao da mnogi ljudi smatraju da je autoput koji će povezivati Beograd i Sofiju najvažniji projekat za dve zemlje, ali po njemu je, ističe, projekat izgradnje gasovoda neuporedivo važniji.

“U svakom slučaju vidim dobre odnose u budućnosti i svakodnevni rast naše trgovinske razmene”, podvukao je Vučić.

Borisov za volanom s Vučićem na trasi gasovoda

Borisov je lično vozio Vučića trasom budućeg gasovoda “Balkanski tok”.

Borisov je, mimo protokola, seo za volan automobila i predsednika Srbije vozio duž rute na kojoj su u toku radovi na postavljanju cevi.

Na početku je preneo da će gasovod u Bugarskoj biti dug 474 kilometara.

Borisov je radnicima predstavio svog visokog gosta iz Srbije, a Vučić se posebno pozdravio sa bugarskim radnicima.

“Hvala premijeru Bugarske na vožnji trasom ‘Balkanskog toga'”, poručio je Vučić uz kratak snimak vožnje na svom instagram profilu.

Vučić je napisao na svom instagram profilu da ta poseta i obilazak projekata dve zemlje od zajedničkog značaja, sa bugarskim premijerom, govore o bliskosti dve zemlje.

“Srbija voli Bugarsku i današnja poseta i ovaj obilazak koji je Bojko Borisov organizovao dovoljno govore o našoj bliskosti”, naveo je Vučić.

“I Bojko odlično vozi ovaj džip”, dodao je Vučić uz fotografije iz automobila.

BTA o poseti Vučića Bugarskoj

Bugarska agencija BTA prenela je vest da je predsednik Srbije doputovao u jednodnevnu posetu Bugarskoj gde se sastao sa premijerom te zemlje Bojkom Borisovim.

Kako prenosi BTA, u toku je izgradnja 30 od 48 kilometara puta koji povezuje granični prelaz Kalotina sa glavnim putem i deo je panevropskog saobraćajnog koridora X (Salcburg-Beograd-Niš-Sofija-Plovdiv-Istanbul).

Agencija dodaje i da je Borisov upoznao Vučića sa izgradnjom gasovoda, koji bi trebalo da prođe kroz 11 administrativnih regiona na Balkanu.

“Projekat je izuzetno važan za energetsku bezbednost celog regiona Balkana”, istakao je Borisov.

Vučić i Borisov posetili Veliko Trnovo

Vučić i bugarski premijer Borisov posetili su danas Veliko Trnovo u Bugarskoj.

“Kao u studentskim danima. Hvala Bojku Borisovu na divnom danu!”, objavio je predsednik Vučić na instagram profilu “budućnostsrbijeav”, uz fotografije, na kojima se vide Vučića i Borisov kako razgledaju grad kod čuvene tvrđave “Carevac”.

Inače, Veliko Trnovo, nekadašnja bugarska prestonica, mesto je u kojem se upokojio Sveti Sava 1236. godine kada se vraćao sa hodočašća iz Svete zemlje.

Taj grad se nekada zvao samo Trnovo, a nazvan je Veliko Trnovo zbog svoje slavne istorija, pošto je bio neosvojiva tvrđava kada je u 12. veku prkosio vizantijskom carstvu.

Trnovo je bilo prestonica bugarskog cara Asena Drugog.

Veliko Trnovo u Bugarskoj zovu još i bugarska Sveta gora, jer krije više od 100 pravoslavnih crkava.

Izvor: RTV

Related posts

Vučić uputio telegram saučešća predsedniku Kine Si Đinpingu

Zorana Stekovic

STUDIO B : Najoštrije osuđujemo divljački upad u RTS

Mica Milakov

Bolje ugostiteljske usluge na “Čardaku”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija