16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Priština zabranjuje ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenta sa naznakom “Republika Kosovo”

Foto: Tanjug

Vlada u Prištini usvojila je sinoć niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”, objavio je portal Kosovo onlajn, pozivajući se na nezvanične izvore. Prema toj odluci preduzeća iz Srbije moraju da obezbede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Prištine u Srbiji. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić navodi da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

“Odluka vlade privremenih institucija samouprave u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine. To je istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba”, naveo je Đurić u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog “ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama”.

Srbija, navodi, ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Kosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu.

“Uveren sam da će politika taksi, blokada i šovinističkih barijera koje pogađaju i obične građane i privredu uskoro postati stvar prošlosti”, zaključio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine.

“To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe, ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo”, navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Related posts

“Grejanje” u remontu: Toplana na Sodari dobila nov kotao

Nikoleta Dragaš

Vera pobeđuje sve!

Jelena Obradović

Završen svečani ručak u čast ustoličenja Joanikija

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija