23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Đurić: Odluka Prištine skandalozna! Očekujem da međunarodna zajednica pređe na konkretne kaznene mere

Foto: SNS

“Voleo bih da vidim da i EU primeni neke od mehanizama koji su konkretni i predviđeni u sporaumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština prekršila ovakvim ponašanjem, a očekujemo i konkretne kaznene mere”, izjavio je Đurić.

Odluka Prištine koja je doneta na ponoćnoj sednici vlade je skandal međunarodnih razmera, a u ime Vlade Srbije jutros sam zahtevao od međunarodne zajednice da odmah i neodložno sankcioniše Prištinu, te da sa verbalnih osuda i saopštenja, pređe na konkretne mehanizme koje joj stoje na raspolaganju, izjavio je za „Nacionalni dnevnik“ direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Priština je prekršila CEFTA sporazum, u kojem je precizno predviđeno kako se kršenje ovog sporazuma i kažnjava. Mi tražimo kažnjavanje Prištine, budući da ovakvo ponašanje narušava slobodu trgovine, protoka robe, ljudi i kapitala i gazi sve vrednosti kada je reč o trgovini, ali i o normalnim odnosima – navodi Đurić za Pink.

Govoreći o reakciji specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je putem Tvitera osudio odluku Prištine, Đurić kaže da je to dobro, ali da očekuje i konkretne kaznene mere. Ističe da se međunarodna zajednica dosad „nije pretrgla“ u pritiscima Prištini.

– Voleo bih da vidim da i EU primeni neke od mehanizama koji su konkretni i predviđeni u sporaumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština prekršila ovakvim ponašanjem, a očekujemo i konkretne kaznene mere – kaže Đurić.

Komentarišući opravdanje Aljbina Kurtija za uvedene mere, Đurić kaže da bi premijer tzv. Kosova „trebalo da se vrati u prvi razred i obnovi Poznavanje prirode i društva, budući da je i sam državljanin Srbije“. Ističe da Kurti ima obavezu da se pridržava onoga što je međunarodno pravo, a ne da gazi i ono što je vlada privremenih institucija rekla da će poštovati, počev od CEFTA sporazuma.

Kurti, dodaje, pokazuje razbojničko ponašanje.

– Bojim se da Kurti nije usamljen i da je u Prištini trka među političarima. Danas je različito to što je Srbija u ekonomskom, spoljno-političkom, bezbednosnom i vojnom smislu jača nego pre nekoliko godina. Imamo suficit tri godine zaredom, jačamo spoljno-političku poziciju, tim predsednika Srbije uspeo je direktnim lobiranjem da povuče 18 priznanja nezavisnosti Kosova i sve ovo rezultiralo je nervozom u Prištini – navodi Đurić, dodajući da su se i promenile i međunarodne okolnosti i kaže:

– Srbija danas gradi nova prijateljstva, dok je jedno krilo Albanaca u Prištini u svađi sa Amerikom, a drugo vređa Evropsku uniju. Beograd je u ovom slučaju odrasli i odgovorni činilac, te međunarodna zajednica sve više rešenje pitanja KiM traži u dijalogu sa Beogradom – navodi direktor Kancelarije za KiM.

Srbija će nastaviti da se ponaša potpuno suprotno od Prištine, kaže Đurić.

– Dok Priština ruši mostove, mi ćemo nastaviti da ih gradimo. Pravo i pravda su na našoj strani i mi nemamo razloga za nervozu. Videćete da će ovo jednog dana morati da padne, zajedno sa Kurtijevom vladom. Najvažnije je to što ćemo, bez mnogo busanja u grudi, nastaviti da pomažemo našem narodu na terenu. Nastavićemo da lobiramo i uveren sam da ćemo strpljivim i marljivim danom dočekati bolje dane – zaključio je Đurić.

Related posts

Otvoren novi teren na Sodari

Jasmina Petkovic

Sećanje na 17. mart

Katarina Popović

Osumnjičeni se terete za „rasnu i drugu diskriminaciju“

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija