20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Đurić: Odluka Prištine skandalozna! Očekujem da međunarodna zajednica pređe na konkretne kaznene mere

Foto: SNS

“Voleo bih da vidim da i EU primeni neke od mehanizama koji su konkretni i predviđeni u sporaumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština prekršila ovakvim ponašanjem, a očekujemo i konkretne kaznene mere”, izjavio je Đurić.

Odluka Prištine koja je doneta na ponoćnoj sednici vlade je skandal međunarodnih razmera, a u ime Vlade Srbije jutros sam zahtevao od međunarodne zajednice da odmah i neodložno sankcioniše Prištinu, te da sa verbalnih osuda i saopštenja, pređe na konkretne mehanizme koje joj stoje na raspolaganju, izjavio je za „Nacionalni dnevnik“ direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Priština je prekršila CEFTA sporazum, u kojem je precizno predviđeno kako se kršenje ovog sporazuma i kažnjava. Mi tražimo kažnjavanje Prištine, budući da ovakvo ponašanje narušava slobodu trgovine, protoka robe, ljudi i kapitala i gazi sve vrednosti kada je reč o trgovini, ali i o normalnim odnosima – navodi Đurić za Pink.

Govoreći o reakciji specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je putem Tvitera osudio odluku Prištine, Đurić kaže da je to dobro, ali da očekuje i konkretne kaznene mere. Ističe da se međunarodna zajednica dosad „nije pretrgla“ u pritiscima Prištini.

– Voleo bih da vidim da i EU primeni neke od mehanizama koji su konkretni i predviđeni u sporaumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština prekršila ovakvim ponašanjem, a očekujemo i konkretne kaznene mere – kaže Đurić.

Komentarišući opravdanje Aljbina Kurtija za uvedene mere, Đurić kaže da bi premijer tzv. Kosova „trebalo da se vrati u prvi razred i obnovi Poznavanje prirode i društva, budući da je i sam državljanin Srbije“. Ističe da Kurti ima obavezu da se pridržava onoga što je međunarodno pravo, a ne da gazi i ono što je vlada privremenih institucija rekla da će poštovati, počev od CEFTA sporazuma.

Kurti, dodaje, pokazuje razbojničko ponašanje.

– Bojim se da Kurti nije usamljen i da je u Prištini trka među političarima. Danas je različito to što je Srbija u ekonomskom, spoljno-političkom, bezbednosnom i vojnom smislu jača nego pre nekoliko godina. Imamo suficit tri godine zaredom, jačamo spoljno-političku poziciju, tim predsednika Srbije uspeo je direktnim lobiranjem da povuče 18 priznanja nezavisnosti Kosova i sve ovo rezultiralo je nervozom u Prištini – navodi Đurić, dodajući da su se i promenile i međunarodne okolnosti i kaže:

– Srbija danas gradi nova prijateljstva, dok je jedno krilo Albanaca u Prištini u svađi sa Amerikom, a drugo vređa Evropsku uniju. Beograd je u ovom slučaju odrasli i odgovorni činilac, te međunarodna zajednica sve više rešenje pitanja KiM traži u dijalogu sa Beogradom – navodi direktor Kancelarije za KiM.

Srbija će nastaviti da se ponaša potpuno suprotno od Prištine, kaže Đurić.

– Dok Priština ruši mostove, mi ćemo nastaviti da ih gradimo. Pravo i pravda su na našoj strani i mi nemamo razloga za nervozu. Videćete da će ovo jednog dana morati da padne, zajedno sa Kurtijevom vladom. Najvažnije je to što ćemo, bez mnogo busanja u grudi, nastaviti da pomažemo našem narodu na terenu. Nastavićemo da lobiramo i uveren sam da ćemo strpljivim i marljivim danom dočekati bolje dane – zaključio je Đurić.

Related posts

Biteviću srebro na EP u Španiji

Mica Milakov

PIJAČNI BAROMETAR NA „ZELENOJ“ PIJACI

Ivana Bogdanovski

Miran vikend za Hitnu pomoć

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija