19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Crvenolisna bukva – fenomen Omoljice

Grad Pančevo svake godine usvaja Plan kojim se određuje šta je sve potrebno uraditi kako bi drvo još dugo bilo u dobrom stanju. O stablima brine Zelenilo koje svake godine procenjuje stanje. Jedno takvo se nalazi u Omoljici.

Grad Pančevo ima nekoliko spomenika prirode na svojoj teritoriji, a jedan od njih je crvenolisna bukva u parku u Omoljici. U pitanju je veoma retka vrsta bukve, koja ne raste u našim krajevima, jedina je na teritoriji Pančeva i proglašena je za spomenik prirode treće kategorije od lokalnog značaja.

“Veoma smo ponosni što ova bukva se nalazi u Omoljici. Naša omladina odnosno mlađa populacija, deca, znaju poreklo ove bukve i njenu istoriju, Marijana Gligorić Ilić iz JKP “Omoljica”.

O njoj brine JKP “Zelenilo” iz Pančeva koje svake godine procenjuje u kakvom je stanju deblo, da li je potrebno orezivanje, ili koji vrsta tretmana kako bi drvo što bolje bilo očuvano.

Deca iz Omoljice rado se igraju ispod krošnji ovog drveta, učitelji u osnovnoj školi predaju đacima o poreklu drveta, a i meštani su veoma ponosni na to da ovakvo drvo postoji samo kod njih i skoro nigde više u Vojvodini.

“Ona je vrlo retka u našim krajevima. Bukva sama po sebi nije vrsta drveta koja se od prirode javlja u našem ravničarskom okruženju i tim pre je ova bukva koja se iza mene nalazi vrlo interesantna i posebna.Bukva ima preko 120 godina starosti. Ona može da doživi više stotina godina, ali naravno u zavisnosti od okruženja – da li je ono prirodno, kao što je ovde slučaj ili se nalazi u nekom više gradskom ambijentu gde su uslovi toplote znatno veći, tako da bukva je ovde sačuvana zahvaljujući velikoj parkovskoj površini i ona se nalazi na osami, kao soliterno stablo.Inače, visine je oko 25 metara. Otprilike tolike je i širine. Ima plod bukvicu i deca je izuzetno vole. Mi kao upravljači svake godine donosimo Godišnji plan upravljanja po kome nju štitimo, orezujemo, prskamo ukoliko je potrebno, a prethodnih godina radili smo i edukaciju upravo sa osnovnom školom koja se nalazi na obodu ovog parka” rekla je Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo”.

U “Zelenilu” kažu da je drvo dobro očuvano jer raste u parku i ima dovoljno prostora da se dalje širi, a s obzirom da bukve mogu da dožive duboku starost, od nekoliko stotina godina, nadamo se da će bukva u Omoljici još dugo dugo biti stanovnik tog mesta.

“Svako stablo koje je ovako lepo i u dobro stanju za Grad Pančevo je značajno, tim pre što je ovo spomenik prirode, a u gradu Pančevu ne postoji nijedna crvenolisna bukva na javnoj zelenoj površini. Ova u Omoljici je jedino stablo tog takvog primerka.Ovo stablo je svakako inspiracija i nastavnicima biologije, ali i učiteljima osnovne škole. Ono je prevashodno lokalnog karaktera i s obzirom da se ta deca upravo ovde igraju oni dosta dobro poznaju, kada smo radili edukaciju sa njima i neke bojanke koje su bile posvećene deci njihovog uzrasta vidim da su dosta dobro obavešteni, da poznaju ovaj park i da im se jako dopada i upravo su oni koji će čuvati to stablo u narednim generacijama” dodala je Marinković.

Svake godine se procenjuje stanje same bukve. Ove godine će se orezivati, kao i svih prethodnih, i to nas očekuje tokom leta ili početkom jeseni.

 

Related posts

Završetak asfaltiranja ulica u Jabuci do Uskrsa

Ivana Bogdanovski

Vučić se sastao sa Bramercom

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić na prikazu naoružanja i vojne opreme na Ušću

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija