19. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

REM: Medijska pismenost za najmlađe kroz kreativni sadržaj

Foto: Pixabay

Regulatorno telo za elektronske medije je u saradnji sa Savetom Evrope adaptirao na srpski jezik četiri publikacije o medijskoj pismenosti za edukaciju i informisanje najmlađih.

Publikacije „Slikovnica o medijima“, „Kako roditelji mogu da podrže svoju decu u svetu medija?“, „Radionica: Oglasi“, „Radionica optičkih igračaka“ pripremljene su i odštampane, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Sloboda izražavanja i sloboda medija u Srbiji (JUFREX)“, a dostupne su i u elektronskoj formi, saopšteno je u vesti na oficijalnom sajtu REM-a.

Cilj ovih publikacija za najmlađe je edukacija i informisanje dece, roditelja, nastavnika i vaspitača o medijima, medijskom okruženju i ukazivanje na značaj medijske pismenosti – jedne od najvažnijih životnih veština 21. veka. Kreativnim pristupom, ovi edukativni materijali približavaju deci svet medija i omogućavaju im da bolje razumeju svet oko sebe.

Publikacije na srpskom jeziku su pripremljene na osnovu saradnje i uz podršku Agencije za elektronske medije Hrvatske i Kancelarije UNICEF-a za Hrvatsku.

Milan Todorović, generalni sekretar REM-a u razgovoru sa Danijelom Milošević za Naxi radio, predočio je važnost ovih publikacija.

-Svesni smo da su deca okružena medijima od svog rođenja. U modernom detinjstvu, upravo iz tog razloga, stvara se problem da je teško odrediti granicu između virtuelnog i stvarnog sveta i zbog toga je Regulatorno telo za elektronske medije objavilo ove četiri publikacije o medijskoj pismenosti za decu predškolskog uzrasta. U planu je predstavljanje ovih publikacija zajedno sa Savetom Evrope, Gradskim sekretarijatom za obrazovanje, vrtićima kojima su ove publikacije prevashodno namenjene, vaspitačima koji vaspitavaju decu u predškolskim ustanovama. U saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, planirano je i prezentovanje publikacija, što će se, nadam se, uskoro i ostvariti istakao je Todorović.

Todorović je zaključio i da je ,,cilj ovih publikacija da stvorimo preduslov za buduća pokolenja koja će da nas zamene na mestu medijskih radnika, voditelja…neko ko će se baviti regulativom u budućnosti, medijima, svim strukturama društva.

JUFREX je deo programa „Hotizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II“, zajedničke inicijative Evropske unije i Saveta Evrope, koja korisnicima pruža podršku pri sprovođenju reformskih agendi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije i pomaže im pri usklađivanju s evropskim standardima i pravnim tekovinama Evropske unije u okviru procesa proširenja, gde je relevatno.

JUFREX aktivnosti o medijskoj pismenosti predstavljaju nastavak rada započetog tokom prve faze projekta (2016-2019). Tada smo kroz zajedničke aktivnosti pripremili i objavili dve, i dalje aktuelne, publikacije: Medijska regulatorna tela i zaštita maloletnika i Regulatorna tela za elektronske medije i medijska pismenost – uporedna analiza najboljih evropskih praksi.

Related posts

Vojvođanski bulevar od 10 sati bez grejanja

Nikoleta Dragaš

Festival nauke do 20. decembra

Aleksandra Miloševska

Pijace rade uobičajeno

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija