13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

U Grčkoj turistima neće biti potreban test, nema ni karantina

Foto: Tanjug

Turistima u Grčkoj neće biti potreban test na kovid 19, a neće biti ni karantina, prenosi portal Grčkainfo. To predviđa plan za pokretanje turizma u Grčkoj pod nazivom “Restart tourism”, koji su objavili grčki premijer Krijakos Micotakis i ministar turizma Haris Teoharis.

Turistička sezona počinje 15. juna i primenjivaće se svi zdravstveni protokoli kako bi i građani i turisti ostali bezbedni, a moguće je testiranje posetilaca metodom slučajnog uzorka prilikom boravka u zemlji.

Turistička sezona i dolazak stranih turista u Grčku počinje 15. juna kada se očekuje dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima.

Lista tih zemalja će biti javno objavljena krajem maja, a grčki premijer Micotakis je rekao da su u pitanju zemlje Balkana, Baltika i severne Evrope, navodi Grčkainfo.

Prema informacijama grčke televizije SKAI, prvih 18 zemalja čije će turiste Grčka primiti od 15. juna su Kipar, Izrael, Kina, Japan, Australija, Norveška, Danska, Austrija, Bugarska, Srbija, Rumunija, Albanija, Poljska, Severna Makedonija, BiH, Mađarska, Slovačka i Češka.

Predviđeno je da jedrenje na grčkim morima počne 25. maja.

Kampovi i hoteli koji su otvoreni tokom cele godine počinju sa radom 1. juna.

Takođe, 15. juna će se otvoriti sezonski hoteli u Grčkoj, a istog dana počinju i letovi avionom, za početak samo preko aerodroma u Atini (Elefteros Venizelos).

Turisti iz ostalih zemalja očekuju se od 1. jula, a istovremeno se otvaraju i svi ostali aerodromi u zemlji.

Postepeno uklanjanje svih mera očekuje se 15. jula.

Što se tiče osiguranja, zdravstvena putna osiguranja koja su turisti uplaćivali ni prethodnih godina nisu pokrivala epidemije i pandemije.

Kako navodi Grčkainfo, vest koju prenose pojedini srpski mediji da će turisti koji obole od kovida u Grčkoj morati da plate za boravak u karantinu 2.100 evra, u Grčkoj nije prenela nijedna zvanična instanca.

Takođe, svi zdravstveni protokoli koji će se sprovoditi u hotelima, ugostiteljskim objektima i plažama u Grčkoj biće sprovedeni kako bi se turisti i zaposleni zaštitili, a da ne budu oštećeni ni finansijski ni zdravstveno.

Svi turisti koji žele da nastave sa planiranjem svojih letovanja mogu izvršiti rezervacije smeštaja u Grčkoj od 15. juna.

Turisti koji su pre pandemije rezervisali letovanje bez agencije treba da provere sa vlasnikom smeštaja datum početka rada tog smeštaja, dok oni koji su rezervisali preko agencija treba da sačekaju instrukcije svojih turističkih agencija.

Izvor: Tanjug

Related posts

SERVIS 07.10.2020.

Jasmina Petkovic

Stefanović otvorio novu zgradu za vatrogasce Lazarevca

Jasmina Petkovic

Priveden zbog teških krađa

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija