27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija

Patrijarh nakon razgovora sa Vučićem: Plan da u Crnoj Gori nema ni SPC ni pravoslavnog naroda

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o stanju u Crnoj Gori koje je teže nego ikada u istoriji.

 

“To nije bilo za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma koji su imali više respekta prema crkvi”, istakao je patrijarh na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cilj je da se primeni metod koje su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera srpski narod i da se tamo uništi SPC.

“Pitam sebe i sve druge, da li Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stovrio u Crnoj Gori, plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda”, kaže Irinej.

Patrijarh kaže da se stvara nova nacija- crnogorska koja treba da istisne sve što se zove srpsko.

“Mi poštujemo Crnu Goru kao državu, kaže patrijarh. “Nažalost nije prihvaćeno postojanje srpskog naroda u Crnij Gori, sa bolom u duši pozivam Đukanovića da razmisli šta radi”, rekao je on.

Poslednji njihov razgovor bio je pre nedelju dana povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tada su uputili podršku vernicima i sveštenstvu u Crnoj Gori i izrazili zabrinutost povodom hapšenja i statusa Srpske pravoslavne crkve.

Vučić: Politika se meša u crkveno uređenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa patrijarhom razgovarao o situaciji u Crnoj Gori, ali i u regionu.

“Mi razumemo stav SPS, ali mi moramo da budemo obazriviji, mi nećemo da radimo ono što su oni nama radili”, rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio da je crnogorski ministar rekao da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne gore, zaboravljajući da su se oni direktno umešali priznajući Kosovo i Metohiju.

“Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika meša u crkveno uređenje, kao što mi to ne radimo, smatram da to nije u redu i ni u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

 

 

Related posts

SVS bogatiji za 10 novih vatrogasno-spasilačkih autocisterni i pet automehaničkih lestvi

Jasmina Petkovic

SRBIJA JE REKLA GLASNO NE TAJKUNIMA: “Đilase, lopove” ponovo odjekuje državom!

Mica Milakov

Završen javni poziv za gasni priključak

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija