20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije o koronavirusu i OTVARANJU GRANICA između četiri zemlje

Video sastanak četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, u toku je, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Tema sastanka Visokog saveta za saradnju kvadrilaterale je situacija izazvana pandemijom Kovida 19 i pitanje kako otvoriti granice između četiri zemlje i spasiti ekonomiju, uz garantovanje bezbednosti svim građanima.

Na sastanku učestvuju i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.

Predsednik Srbije juče je, uoči sastanka, telefonom razgovarao s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, a saglasili su se da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granica jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovnih aktivnosti, posebno u oblasti turizma posle dužeg prekida rada zbog korona virusa.

S tim u vezi, posebno su insistirali na tome da je neophodno obezbediti primenu odgovarajućih antiepidemioloških mera, kako bi bila osigurana zaštita zdravlja građana i sprečeno dalje širenje zarazne bolesti.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Takođe, ključne teme, kada je reč o saradnji četiri zemlje su ekonomija, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i saradnja u energetici.

Tada su, kao najvažniji projekti, isticani južni i istočni krak Koridora 10, koji su u međuvremenu završeni i pušteni u saobraćaj, kao i izgradnja autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju.

Razgovaralo se o o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora i o energetskoj održivosti.

Današnji sastanak dolazi u specifičnom trenutku, kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa korona, pa će to biti prilika da lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke razgovaraju o postizanju dogovora o otvaranju granica.

Za ekonomije četiri zemlje važno je otvaranje granica kako zbog lakšeg protoka roba, tako i građana.

Related posts

Odbornici usvojili PGR za Kačarevo i PDR za magistralni vodovod Kačarevo-Banatsko Novo Selo

Mica Milakov

Vučić o tri godine mandata: Stvorili smo novo lice Srbije

Katarina Popović

Borković bez plasmana, NESPORTSKI POTEZ PANSIJATISIJA!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija