26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije o koronavirusu i OTVARANJU GRANICA između četiri zemlje

Video sastanak četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, u toku je, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Tema sastanka Visokog saveta za saradnju kvadrilaterale je situacija izazvana pandemijom Kovida 19 i pitanje kako otvoriti granice između četiri zemlje i spasiti ekonomiju, uz garantovanje bezbednosti svim građanima.

Na sastanku učestvuju i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.

Predsednik Srbije juče je, uoči sastanka, telefonom razgovarao s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, a saglasili su se da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granica jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovnih aktivnosti, posebno u oblasti turizma posle dužeg prekida rada zbog korona virusa.

S tim u vezi, posebno su insistirali na tome da je neophodno obezbediti primenu odgovarajućih antiepidemioloških mera, kako bi bila osigurana zaštita zdravlja građana i sprečeno dalje širenje zarazne bolesti.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Takođe, ključne teme, kada je reč o saradnji četiri zemlje su ekonomija, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i saradnja u energetici.

Tada su, kao najvažniji projekti, isticani južni i istočni krak Koridora 10, koji su u međuvremenu završeni i pušteni u saobraćaj, kao i izgradnja autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju.

Razgovaralo se o o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora i o energetskoj održivosti.

Današnji sastanak dolazi u specifičnom trenutku, kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa korona, pa će to biti prilika da lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke razgovaraju o postizanju dogovora o otvaranju granica.

Za ekonomije četiri zemlje važno je otvaranje granica kako zbog lakšeg protoka roba, tako i građana.

Related posts

Vučić posle sednice o predlogu Brnabić i borbi protiv kriminala

Nikola Toadjer

Vučić: SAD hoće da čuje i stav Beograda

Jasmina Petkovic

Ministar Vulin: I migranti da poštuju zakon

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija