17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Od Kliničkog centra Srbije neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao  gradilište u okviru Faze A rekonstrukcije i izgradnje Kliničkog centra Srbije.

Predsednika su radnici na gradilištu dočekali aplauzom, a nakon kraćeg razgovora sa njima krenuo je u obilazak, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

– Ovo je za nas, nakon svega što smo prošli, od presudnog značaja – rekao je predsednik Srbije. Kaže da od 1986. ništa ozbiljnije nije rađeno i građeno, pto govori o izgubljenim generacijama, o tome koliko nismo imali, koliko smo bili neodgovorni i nismo znali važnost toga da idemo u korak sa onima koji su napredniji.

– Ovaj KC biće ponos Srbije, ali i svih u regionu. U ovom delu Evrope neće biti bolje bolnice i neće biti problema kakve imamo na Dedinju i na VMA. Dobijamo 290 novih jedinica intenzivne nege, što znači da ćemo biti spremniji da prihvatimo obolele iz bilo koje oblasti. Naši kapaciteti drastično snaže, uvećavaju se i pomoći ćemo i našim građanima, ali i ljudima iz regiona – kaže Vučić.

Podseća da su ga nazivali “premijerom za toalete”, a da će u KC biti 532 mokra čvora, što je više i na nekim nosačima aviona.

– Ovo govori o značaju i kompleksnosti ovog projekta kojim gradimo sigurnost za naše građane – rekao je predsednik.

Vučić kaže da su radovi mogući zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomiji, te da moramo biti ispred.

– 40 miliona evra košta samo oprema za ovaj Klinički centar. Ovo će biti jedan dragulj! Krenuli smo u obnovu Infektivne klinike, krenuli smo u obnovu KCS, i želimo da govoro sve, od dijagnostike do svega drugog, imamo ovde, u velikom kliničkom centru. Ovo je dokaz brzine napretka Srbije i toga da ostvarujemo velike rezultate za našu decu. Spasavaćemo hiljade života na nedeljnom i mesečnom nivou i drago mi je što delom i ja učestvujem u tome – kaže Vučić.

Dodaje da je zahvalan izvođačima radova na korektnosti, ističući da će do kraja oktobra biti zatvorena prva faza radova.

 – Druga faza, izrada fasade i ulepšavanje objekta, biće gotovo 2022. godine. Ovo će biti velelepni klinički centar, ponos svih ljudi. Radićemo ovo i ujedno obnavljati opšte bolnice širom Srbije – rekao je predsednik novinarima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se ovaj objekat poredi sa nosačem aviona, te da će biti najbolji zdravstveni objekat u regionu i šire.

– Srbija će ovaj objekat dobiti za nešto više od dve godine. Svaka čast radnicima koji su radili koliko su mogli, poštujući bezbednosne mere i koji su za 15 dana uradili laboratoriju od 750 kvadratnih metara. Ovo je samo deo onoga što se radi u našem zdravstvenom sistemu – rekao je ministar okupljenim novinarima.

 

Related posts

“Prozna dela srpskih naučnika” na Sajmu knjiga

Jasmina Petkovic

Lončar: Više od 70 odsto zdravstvenih radnika primilo vakcinu

Katarina Popović

Mirno na prelazima, od sutra ujutru normalizacija saobraćaja

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija