1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Pančevačka Bolnica izlazi iz kovid sistema

Nakon “Banjice” iz kovid sistema izlazi Opšta bolnica u Pančevu i Klinika za pulmologiju KCS, odlučeno je danas na zajedničkom sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” prva je bolnica koja izlazi iz kovid sistema, a u sledeći ponedeljak, 25. maja, počeće da prima hitne ortopedske pacijente i bolesnike sa tumorima.

Ministar Lončar naglasio je da situacija sa virusom korona danas zavisi od nekoliko stvari, a to su distanca, nošenje maski u zatvorenom i što češće pranje ruku.

“Sledeća iz kovid sistema izlazi Opšta bolnica Pančevo, a zatim Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCS, dok će ostale kovid bolnice nastaviti da rade u dosadašnjem kapacitetu”, rekao je on novinarima nakon sastanka.

Kako smo saznali u pančevačkoj bolnici, u kovid delu, na lečenju je još 36 pacijenata. Planirano je da do početka sledeće nedelje bolnica izađe iz kovid sistema.

Sa zatvarnjem privremenih bolnica, poput Sajma u Beogradu još će se pričekati. Broj pacijenata u njima se stalno smanjuje, ali infektolozi smatraju da nije dobro pacijente sa blagom kliničkom slikom ili one koji nemaju simptome smeštati u bolnice gde su vezani za krevet i ne mogu da prošetaju, gledaju TV, što im je omogućeno u privremenim bolnicama.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović pojasnio je da Institut “Banjica” više ne prima kovid pacijente, da je u toku dezinfekcija bolnice, čišćenje i priprema za novi sistem rada.

Napominje da će privremene bolnice nastaviti sa radom, iako imaju manji broj pacijenata.

“Privremene bolnice imaju manji broj bolesnika, ali oni i dalje ostaju da rade zbog pripravnosti i moguće pojave bolesnika koji će zahtevati zbrinjavanje i lečenje”, naveo je Stevanović.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da će Klinika za pulmologiju u narednih nedelju dana da se prazni od kovid pacijenata, a zatim sledi dezinfekcija prostora, testiranje osoblja i posle toga otvaranje bolnice za rad sa nekovid pacijentima.

Za ostale klinike u sastavu KCS napominje da su sa ukidanjem vanrednog stanja postepeno povećale obim rada i da se očekuje da se od 1. juna potpuno vrate u “normalan kolosek”.

Related posts

U Srbiji 48 novih slučajeva koronavirusa, preminuo 1 pacijent

Branislava Grčić

Pijačni barometar za 6.11.2021.

Jelena Obradović

Brnabić: Vakcinacija je pitanje nacionalne bezbednosti

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija