1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Svečani ispraćaj pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su svečanom ispraćaju pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije na batajničkom aerodromu “Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“, koji su od 3. aprila angažovani na pružanju pomoći Srbiji u suzbijanju epidemije kovida 19.

Aleksandar Vulin je, obraćajući se okupljenima, istakao da, kada su dva predsednika i dva vrhovna komandanta – Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije – predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Vladimir Putin, odlučili da se ruske oružane snage angažuju u Srbiji i da nam pomognu u najmračnijem času, ponovo smo otkrili nadu.

“Otkrili smo nadu i još jednom potvrdili da Srbija nikada nije sama. Naši vrhovni komandanti obnovili su i potvrdili još jednom vekovno prijateljstvo dva naroda, koja se nikada nisu razdvajala u dobru, ali su se još ređe razdvajali u zlu. Došli ste među nas kad nam je bilo najteže. U trenutku kada su mnogo veći i mnogo bogatiji napuštali borbu i nadu, Srbija je tada osetila da nije sama i da je Rusija uz nju. Borili ste se, bili ste vredni, uporni, tvrdoglavi, stručni”, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, kada se bude pisala istorija naših dana, njihov dolazak i njihova borba neće proći bez zahvalnog sećanja.

“Zajedno smo bili u teškim trenucima, zajedno ćemo se radovati pobedi. I kada nas budu pitali kako vidimo i šta mislimo o našoj bratskoj Rusiji, o vama i svakom od vas, rećićemo da smo bili ponosni što smo se zajedno borili. Hvala vam što ste došli kada je bilo najpotrebnije i kada je bilo najteže. Hvala vam što se borili kao da ste u svojim gradovima i selima, hvala što našu decu niste razlikovali od svoje, hvala vam što ste obnovili i utvrdili drevnu nadu srpskog naroda da nije sam i da je uz njega daleka, ali bliska i velika Rusija. Tako je bilo i tako će biti”, poručio je Vulin.

Navodi da kada se budu vratili u svoju domovinu i kada ih budu pitala svoja deca gde su bili i gde je Srbija, da im pokažu da je to jedan udaljen, mali narod, ali narod veliki po svojoj hrabrosti i upornosti i tako blizu vama.

“Recite im da ste putovali daleko, ali da nikada niste napustili dom, jer vi ste bili među braćom, bili ste tamo gde vas smatraju svojima. Bili ste tamo gde uvek možete da se vratite. Od nas imate zahvalnost, od budućih generacija zahvalno sećanje. Srbi i Rusi nikada nisu izabrali pogrešnu stranu sveta, Srbi i Rusi nikada nisu bili poraženi. Tako su birali naši preci, tako smo izabrali i mi. Da živi prijateljstvo Rusa i Srba, da živi prijateljstvo i pobednički duh naših naroda”, kazao je Vulin.

Bocan-Harčenko: Jača tradicija prijateljstva i bratstva između Rusije i Srbije

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da su pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili veoma važan zadatak koji im je naložio njihov vrhovni komandant predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Zadatak je izvršeno u skladu sa najboljom tradicijom ruske vojske, stručno i profesionalno. Radili ste posvećeno, odano, u prisnoj i najboljoj saradnji sa svojim kolegama iz Srbije. Ovu ocenu čuo je čitav svet, cela međunarodna zajednica, jer tako su vaš istrajni posao ovde u Srbiji ocenili naši predsednici u telefonskom razgovoru”, rekao je Bocan-Harčenko.

Istakao je da se jača tradicija prijateljstva i bratstva između Rusije i Srbije i tradicija njihove zajedničke borbe i sada kada se suočavaju sa nevidljivim izazovom.

“Doprineli ste zaokretu situacije ovde u Srbiji, koja se okrenula na bolje, ali najvažnije vi ste doneli još jednu jako vidljivu snažnu i trajnu kariku u dugom lancu saradnje i veze između Rusije i Srbije. Velika zahvalnost izražavam ministru odbrane i srpskoj strani na gostoprimstvu”, naveo je Bocan-Harčenko.

Svi zadaci izvršeni na vreme

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković zahvalio je članovima ruskih timova u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i svoje na “izuzetnom profesionalizmu i uloženom naporu u borbi protiv kovida 19” i dodao da su “svojim angažovanjem, stručnošću i besprekornim izvršavanjem zadataka pokazali da ruske vojnike i starešine s pravom krase najlepše vojničke osobine”.

“Ruski timovi su tokom boravka u našoj zemlji sarađivali sa pripadnicima ABHO Vojske Srbije i zajednički se borili protiv nevidljivog neprijatelja. Ova iskustva mogu biti od neprocenjivog značaja za obe strane, a vaši i naši pripadnici su za kratko vreme dostigli visok nivo usaglašenosti”, rekao je general Cvetković i naglasio da su svi zadaci izvršeni na vreme, da je zajedničko angažovanje doprinelo unapređenju operativnih sposobnosti i kapaciteta za zajedničko izvršavanje zadataka u složenom okruženju.

General-major Mihail Černišov, koji predvodi ekspertski tim Oružanih snaga Rusje Federacije, rekao je da danas prvi združeni odred Oružanih snaga Ruske Federacije napušta “gostoprimljivu Republiku Srbiju”.

“Zajedničkim naporima Vlade Srbije, Vojske Srbije i združenog odreda Oružanih snaga Ruske Federacije uspeli smo da prelomimo epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom. Uložili smo mnogo napora da izvršimo taj zadatak. Hvala svima vama za snagu i dušu koje ste uložili u izvršavanje ovog zadatka”, poručio je general Černišov.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković, zamenik načelnika VMA brigadni general dr Dragan Dinčić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, predstavnici diplomatskog kora i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vulin: Crna Gora postaje izvor nestabilnosti i problema u čitavom regionu

Odgovarajući na pitanja novinara Aleksandar Vulin rekao je da vladika Joanikije nikada nije ni smeo da bude uhapšen.

“To što je doživeo episkop Srpske pravoslavne crkve ne bi smelo da doživi ne nijedno svešteno lice nego nijedan čovek koji samo poštuje zakon i koji samo radi svoj posao. Nemam ni jednu zamerku na to da volite Crnu Goru. Tako i treba da bude, ali ne mogu da razumem da ljubav prema Crnoj Gori dokazujete mržnjom prema Srbiji”, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, da vladika Joanikije nije vladika Srpske pravoslavne crkve, on nikada ne bi ni bio u zatvoru i nikada ne bi osetio silu i nasilje koje pokazuje crnogorska vlast.

Dodaje da mu je teško da razume da se domovinski identitet Crne Gore dokazuje hapšenjem sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokazivanjem nasilja prema sopstvenim građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi.

“Ne možete očekivati da se tako ponašate prema Srbima, a da se pravite da ste u dobrim odnosima sa Srbijom. Kako se ponašate prema Srbima, tako se ponašate prema Srbiji. Kako se ponašate prema Srbima sa kojima živite, tako očekujte i reakciju od Srbije kraj koje živite”, poručio je ministar odbrane.

Nada se, kaže, da će Crna Gora ponovo prepoznati sebe, ponovo otkriti da su svi njeni građani ravnopravni i da će se izboriti za sopstvenu stabilnost i ponovo postati država u kojoj svako ima pravo da veruje u Boga kako misli da hoće i živi u skladu sa sopstvenim poreklom i uverenjima.

“Nadam se da će tako biti, jer Crna Gora postaje izvor nestabilnosti, izvor problema u čitavom regionu, bez razloga i bez potrebe. Vladiki Joanikiju želim da brzo zaboravi ovo što mu se desilo, želim da hrišćanski oprosti, ali Srbima u Crnoj Gori i Srbiji želim da ovo ne zaborave”, zaključio je Vulin.

Kako će Srbija rešiti probleme na Kosovu i Metohiji, odlučiće Srbija, a (predsednika Severne Makedonije) Pendarovskog niti će neko pitati niti će tražiti njegovo mišljenje, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, reagujući na izjavu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskogu kojoj je naveo “da se protivi ideji korekcije granica između Beograda i Prištine”.

Related posts

Ministarka Čomić posetila Nacionalni savet Makedonaca

Vanja Vićentić

Sve bezbednosne službe dobile konkretne zadatke

Nikola Toadjer

Još 5.067 novih slučajeva! Na respiratorima 216 pacijenata

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija