18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

“Ljuti” hobi porodice Bađura iz Vojlovice

U  jednom vojlovačkom dvorištu uzgaja se najljuća paprika na svetu Karolina Riper. Profesor biologije u Osnovnoj školi “Bratstvo jedinstvo” iz Vojlovice Pavel Bađura je, po odlasku u penziju, učionicu i  40 godina rada sa decom zamenio  neobičnim “ljutim” hobijem – uzgajanjem paprika.

Da dvorište može da bude oaza lepote, tišine i mira stvoreno strpljivim radom i ljubavlju, potvrdila je naša poseta porodici Bađura, koja je ceo svoj radni vek provela u osnovnoj školi. Ana Bađura sekretarica u penziji uživa u mirisu i lepoti cveća obasjano sunčevim zracima neštedeći energiju da svaki kutak oslikava uložen rad, trud i negu, dok nam je profesor biologije u penziji otkrio kako provodi svoje penzionerske dane.

U februaru sve počinje, istakao je Pavel. U malom ali značajnom plasteniku i u saksijama  u njihovom dvorištu nalazi  se 17 različitih vrsta paprika.  Dan počinje boravkom u zelenoj oazi obasjanoj sunčevim zracima, s velikom pažnjom i jubavlju obhode se prema svojim “ljutim” biljkama. Ni korona virus ih nije sprečio u tome, već je doprineo da se ublaži briga i strah.

Ljute papričice su najzdravija namirnica na svetu koja leči čak 10 bolesti koje lekovi teško dovode u red.

Ljudi koji veruju da konzumiraju ljuto shvatiće da greše ako probaju jednu od ovih paprika jer njihova paprena ljutina se veoma razlikuje od ljutine ovih naših “domaćih“ ljutih paprika.

Porodicu Bađura posetićemo u septembru, kada paprika bude imala i cvet i plod,  da vidimo njihovu raskoš i uverimo se u njihovo dejstvo  a do tada uživajmo u prelepoj prirodi i konzumirajmo blago ljutu papričicu…svakako je zdrava.

Related posts

Vučić čestitao novoj predsednici Evropskog parlamenta

Mica Milakov

Marina Maljković i naredne dve godine selektorka Srbije

Bojana Kecic

Špijuni u našoj vojsci! Ko je Nikola Lunić?

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija