1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić u Kolubari: Neće biti otkaza, novo povećanje plata možda pre kraja godine

Rudarski basen Kolubara je srce energetskog sistema i srpske ekonomije, a novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever obezbediće ugalj za narednih 60 godina, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je zahvalio svim rudarima, jer, kaže, zna se koliko je težak njihov hleb, kolikim se rizicima izlažu i koliko njihove porodice pate zbog njihovog posla.

“Kolubara je srce našeg energetskog sistema i srpske ekonomije. Hvala vam svima, 14.300 radnika”, rekao je predsednik.

On je poručio da neće biti otkaza, niti smanjenja plata, već će se, naprotiv, gledati da, ukoliko zemlja bude uspešna, bude ponovnog povećanja plata.

Vučić kaže da se na kopu Radljevo-Sever radi na otkrivkama od oktobra 2019. godine, kao i da će tu prvi ugalj biti iskopan 2022. godine.

“Gotovo 500 miliona evra biće uloženo u ovaj kop, tim ćemo garantovati oko 60 godina snabdevanja uglja iz ovog kopa, dok se ne bude dalje širio”, rekao je Vučić i dodao da će taj kop obezbeđivati oko 13 ili 13,5 miliona tona uglja godišnje.

Zahvalio je rudarima koji rade i kada je kiša i sunce i sneg, koji moraju uvek da rade.

Koristimo struju, a ne pitamo se ko radi kako bismo je imali, kazao je on i istakao da nije bilo problema u snabdevanja strujom ni tokom ove poslednje krize.

On je izrazio očekivanje da će rudari imati još bolje materijalne uslove i veća primanja u narednom periodu i dodao da je sve to moguće zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici.

“Pred nama veliki i težak zadatak i zajednički moramo sa entuzijazmom i energijom da uđemo u ekonomski oporavak zemlje i da iskoristimo potencijal. Uveren sam da ćemo biti najbolji u Evropi”, naveo je predsednik.

Vučić ističe da sve međunarodne finansijske institucije kažu da će Srbija lakše podneti krizu nego druge zemlje.

“Država će da investira više i u puteve, pruge i još snažnije će nastaviti da gradi domove zdravlje, bolnice, kliničke centre i drugo. Javnim investicijama ne samo da možemo da spasemo ekonomiju već i da pomognemo privatni sektor da izađe iz ove situacije. Želimo da narod vidi da Srbija čvrsto stoji na nogama i da unesemo tu vrstu optimizma”, poručio je Vučić.

Kako kaže, sutra je za nas važan dan pošto će se tada videti kako idu prihodi u maju.

Dodao je da će u junu biti ponovo isplaćen minimalac za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i 50 odsto za plate velikih preduzeća.

“Potrudili smo se da sve što smo stavili u plan i ispunimo. To je jedan od najboljih planova za oporavak u Evropi, koji je zasnovan na realnom novcu”, kazao je Vučić.

Izvor: RTV

Related posts

Jedna osoba poginula u saobraćanoj nesreći na pružnom prelazu

Jasmina Petkovic

Glišić: Od 1. septembra unutarstranački izbori u SNS

Aleksandra Miloševska

Uhapšen zbog nasilničkog ponašanja

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija