24. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić razgovarao sa patrijarhom povodom hapšenja episkopa Joanikija, pozvali na mir i pribranost

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim G. Irinejom. Nakon razgovora dajemo zajedničko saopštenje dva kabineta.

Predsednik Republike i Njegova Svetost patrijarh izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh srpski G. Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom G. Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Related posts

Opasnost od afričke svinjske kuge

Nikoleta Dragaš

Andrea Holok osvojila prvo mesto na opštinskoj smotri “Pesniče naroda mog”

Nikola Toadjer

Vučić: Od 1881. god. nismo imali ovako važne sporazume sa SAD

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija