25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić pozvao na kampanju bez nasilja i poštovanje protivnika

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je večeras sve učesnike političkog života na predizbornu kampanju bez nasilja, uz poštovanje političkih protivnika, bez obzira na političku opciju.

On je rekao, u obraćanju javnosti, da će izbori 21. juna biti prilika da svi građani izraze svoju političku volju, a političke partije da pokažu ozbiljnost i odgovornost.

“Da pokažu ozbiljnost i odgovornost, da pokažu koliko im je stalo do Srbije i da planovima i programima pridobiju poverenje građana”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je, kao predsednik Srbije, poželeo svima dobru sreću i uspeh na izborima, ali i zamolio za dve stvari:

“Prvo, da izborna kampanja protekne bez nasilja i, drugo, da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike, za one koji misle drugačije bez obzira na to kojoj opciji pripadaju”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je RIK donela danas Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji za parlamentarne izbore koji će biti održani 21. juna.

Bez okupljanja do kraja maja, nismo još pobedili koronu

Vučić je pozvao građane, posebno članove SNS i pristalice svoje stranke, da se ne okupljaju, poput večerašnjeg skupa pred skupštinom, bar do kraja maja, jer, ističe, još nismo završili sa epidemijom korona virusa.

“Za nas danas, u uslovima kada nismo završili sa epidemijom korona virusa, iako je situacija bolja nego pre par nedelja, nedopustivo je da svoje građane izlažemo zdravstvenoj opasnosti”, objasnio je on.

Preneo je da se, prema podacima nadležnih službi, trenutno ispred skupštine Srbije održava skup na kojem je 5.790 pristalica uglavnom SNS I oko 65 pristalica pokreta Dveri.

“Ovo ne govorim da bih se hvalio, već, naprotiv, da bi zamolio te ljude da se bar do kraja maja ne okupljaju. Znam da nije formalni organizator SNS, već neko udruženje ili asocijacija… Mnogo volim te ljude, a znam da nije bilo odgovorno ponašanje opštinskih odbora, koji su pozvali ljude da dođu”, naglasio je on.

Vučić je istakao da mora da se štiti zdravlje ljudi, da naprednjacima nije potrebno prebrojavanje, već jedinstvo, zajedništvo, jer znaju ko je većina u Srbiji.

“Volim ih beskrajno i zahvalan sam što pokazuju srce, ali moj poziv njima je da pre svega sačekamo kraj maja. Verujem da će u junu biti povoljnija situacija, i da ćemo imati prilike da se okupimo na većem prostoru, ali u saglasnosti sa preporukama lekara. Moramo da se odnosimo odgovorno”, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je danas od ukupnog broja novozaraženih u Srbiji dve trećine u Beogradu.

“Moramo da čuvamo naše najstarije“, apelovao je on.

Vučić pozvao Martinovića i Božić da prekinu štrajk

Vučić je pozvao poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Sandru Božić da prekinu štajk glađu, između ostalog, kaže, i zbog toga što to predstavlja određenu vrstu pritiska na tužilaštvo.

Predsednik je rekao i da mu je drago što je samostalni poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk glađu.

“On je hrabar, ozbiljan, stariji čovek, dobro je što je prestao štrajk. A počeo je da štrajkuje zbog brutalne laži i medijskog falsifikata”, rekao je Vučić.

Kad je reč o poslanicima njegove stranke, ukazao je da ima primedbu na njihov štrajk, iako, ističe, razume njihove razloge i iskrene namere:

“Martinović, kao jedan od najobrazovanijih poslanika u nekoliko poslednjih mandata, dobro zna da, čak i kad kaže da nije pritisak na tužilaštvo, to jeste određena vrsta pritiska, a to mi ne smemo da radimo”, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je naveo da predstavnici vlasti i vladajuće stranke ne bi smeli da se pozivaju na to što njihovi politički protivnici odlaze ispred Ustavnog suda, sudova i tužilaštva.

“To smeju da rade drugi, mi ne. Moj poziv Martinoviću, uz svu zahvalnost, srčanost i hrabrost, je da odustanu”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da građani imaju bezbroj primedbi na tužilaštvo, koje bi trebalo da bude samostalno, a sudstvo nezavisno, te bezbroj nepravdi, što je teško promeniti, jer su u tužilaštvu ostali isti ljudi, imenovani u vreme bivše vlasti.

Vučić je rekao da je razgovarao sa poslanicima SNS, da ih je molio da prekinu štrajk glađu.

“Oni su stvarno štrajkovali, nisu se pomerali, nisu spavali, sedeli su u stolici i to traje već 35 sati, što nije nimalo lako, posebno za damu Sandru Božić. Ona je samohrana majka dvoje dece, molim je da se vrati njima”, rekao je Vučić.

On je rekao da će noćas razgovarati sa Martinovićem telefonom i da će pokušati da ga ubedi da prekine štrajk, iako, kako kaže, veruje da to neće biti jednostavno jer Martinović apsolutno veruje u svoje razloge za štrajk.

Izvor: RTV

Related posts

Pijačni barometar za subotu 7. novembar

Zorana Stekovic

Muzej: “Tragom banatske železnice”

Nikoleta Dragaš

Veliko srce jabučkih volontera

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija