28. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Slovačke, Irana i Hrvatske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Slovačke Republike Fedora Rosohe i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu.

 

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj što, uprkos pritiscima, istrajava u principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu.

 

Predsednik Vučić je rekao da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i izrazio zadovoljstvo što dobre političke odnose dveju zemalja prati napredak u razvoju ekonomskih veza, kao i saradnje u svim drugim oblastima, jer je reč o veoma uspešnoj zemlji, iz čijih iskustava može mnogo da se nauči. Stoga je zamolio ambasadora Rosohu da slovačkoj predsednici Čaputovoj prenese poziv da poseti Srbiju.

 

Predsednik Vučić je pozdravio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, uveren da će on, kao dobar poznavalac situacije i odnosa u regionu, tu dužnost obavljati odgovorno i nepristrasno. Predsednik je, ovom prilikom, ponovio da je Srbija posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje u regionu.

 

Predsednik Vučić je istakao i potrebu snažnije saradnje sa Višegradskom grupom, čije iskustvo može da posluži kao model regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

 

Ambasador Rosoha je čestitao predsedniku Vučiću na odličnom odgovoru srpskih vlasti na izazov pandemije, kao i na odličnim ekonomskim rezultatima, zbog kojih je povećan interes slovačkih investitora.

 

Dvojica sagovornika su se saglasili da su Slovaci, koji žive u Srbiji, posebna spona između dveju zemalja, čiji položaj će, po rečima  predsednika Vučića, Srbija i dalje unapređivati.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu novom ambasadoru Islamske Republike Iran Rašidu Hasanu Puru.

 

Predsednik Vučić je, u razgovoru posle ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Iranu, kao i nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje.

 

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes. On je izrazio nadu da će uspon, pre svega, doživeti ekonomska saradnja.

 

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija oseća iskrenu zahvalnost prema Iranu, koji pokazuje svoje prijateljstvo i, nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uvažava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

 

Ambasador Hasan Pur je rekao da će Iran ostati dosledan svom principijelnom stavu i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama. On je potvrdio opredeljenje vlasti u Teheranu da razvijaju svestrane odnose sa našom zemljom. Preneo je pozdrave predsednika Rohanija, kao i zahvalnost iranskog državnog vrha za inicijativu i angažovanje predsednika Vučića na razvoju saradnje dveju zemalja.

 

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Republike Hrvatske Hidajeta Biščevića i, poželevši mu dobrodošlicu, izrazio nadu da će on, svojim bogatim diplomatskim iskustvom, doprineti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dveju zemalja.

 

Predsednik Vučić je rekao da očekuje da dve zemlje u budućnosti prevaziđu probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog uvažavanja, posvete razvoju dobrosusedskih odnosa. Naglasio je, tom prilikom, da će on nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje.

 

Ambasador Biščević je zahvalio na dobrodošlici i rekao da je spreman da svojim iskustvom doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju evropskih vrednosti, kao veoma važnih za regionalnu stabilnost i napredak regiona.

 

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, predsednik Vučić je rekao da pozdravlja to što je Hrvatska, tokom predsedavanja, na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan.

 

Ambasador Biščević je rekao da je Hrvatska, tokom predsedavanja, pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku evropskom putu regiona.

 

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi dve zemlje trebalo da prioritet daju ekonomskoj saradnji. Ambasador Biščević je rekao da ima pripremljene predloge projekata za saradnju i u oblasti infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava, za koje je predsednik Vučić rekao da će sa zadovoljstvom biti razmotreni i, u skladu sa mogućnostima, realizovani.

 

Predsednik Vučić i ambasador Biščević su izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mešovitih komisija za otvorena pitanja, među kojima je pitanje nestalih lica. Predsednik Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da unapređuje položaj hrvatske zajednice, kao i da sa hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju tamošnjih Srba.

 

 

 

 

Related posts

Saopštenje za javnost Srpske napredne stranke

Aleksandra Miloševska

Sporazum Grada Pančeva i mladih istraživača

Mica Milakov

RK “Vojvodina” pokrajinski šampion do 16 godina

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija