29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Saveti veterinara za zaštitu kućnih ljubimaca od krpelja

Iako se krpelji pojavljuju leti, ove godine ih je bilo i zimi, jer je ona bila topla. Savete kako zaštititi kućne ljubimce tokom ovih meseci od krpelja, dala nam je Katarina Pribak. Ona kaže da iako možemo sami da očistimo životinje od ovih insekata, bolje je da ih odvedemo veterinaru.

Krpelji su poznati kao insekti koji prenose krpeljske hronične bolesti. One se manifestuju povraćanjem, anemijom, ali i mnogim drugim simptomima. To je razlog da vlasnici kućnih ljubimaca obrate pažnju na njihovo ponašanje, kao i na to da li je krpelj negde na njihovom telu. Kako je rekla Katarina Pribak, veterinar, vreme krpelja nije prestajalo, pošto je i zima bila topla.

Prema rečima veterinara, kućne ljubimce možemo zaštititi pomoću raznih preparata. Tabletama, spoton preparatima, ogrlicama, ali moramo voditi računa o njihovoj kilaži.

Može biti opasno po kućne ljubimce, ako se preparat za kuce stavi na mace i obrnuto. Može doći do nervnih simptoma, a može proći i bez njih. Prema rečima Katarine Pribak, vlasnici mogu sami da izvade krpelje, ali je preporuka da ljubmce odvedu veterinaru, jer nikada ne znamo kako će ljubimac reagovati prilikom vađenja ovih insekata.

Related posts

Danas je Veliki četvrtak

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade

Zorana Stekovic

Transparent na Jarinju: Dobrodošli u ZSO

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija