24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

172. godina Majske skupštine

Navršavaju se 172 godine od Majske skupštine. Ova skupština, ne toliko poznata našoj javnosti, predstavljala je jedan od ključnih događaja za Srbe s podneblja današnje Vojvodine u 19. veku.

Događaji koji su prethodili održavanju ove skupštine deo su revolucionih pokreta koji su se izbijali širom tadašnje Evrope tokom 1848. i 1849. godine. Jedan od takvih pokreta bio je i mađarski usmeren protiv vlasti Austrijskog carstva pod vođstvom Lajoša Košuta.

Ubrzo su buknule i pobune Srba širom današnje Vojvodine, a jedno od prvih žarišta bilo je i Pančevo, koje će se tokom ove dve ratne godine 1848. I 1849. ustoličiti kao jedno od najvažnijih srpskih središta i poneti ime “Srpska Sparta”.

Međutim, vođe našeg naroda bile su svesne da se spontanim pobunama ništa ne može rešiti, već je važno okupiti se i doneti zajednički politički program. S toga je održana Majska skupština u Sremskim Karlovcima od 13. do 15. maja 1848. godine po Gregorijanskom kalendaru.

Kao duhovni pastir srpskog naroda, karlovački mitropolit Josif Rajačić proglašen je za patrijarha, dok je jedan od najviđenijih Srba sa ovih prostora- Stevan Šupljikac, dobio titulu vojvode. Sudbina je htela da ovaj srpski vojvoda krajem te iste 1848. premine u Pančevu. Pančevo ga nije zaboravilo, te danas jedna od najprometnijih ulica nosi njegovo ime, a njegov spomenik ponosno stoji na platou ispred gradske bolnice.

Na Skupštini je donesena odluka da srpski narod bude nezavisan pod austrijskom vlašću. Usledili su dugotrajni sukobi sve dok mađarski pokret nije uništen intervencijom ruske vojske u avgustu 1849. Iste godine stvoreno je Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, a njegove tekovine, poput tekovina Majske skupštine, zasijaće punim sjajem prilikom priključenja Vojvodine srpskoj kraljevini 60 godina kasnije

Related posts

Ivanić doneo prvu pobedu Zvezdi

Miroslava Cvejin

Još 71 osoba zaražena, ukupno 528 slučajeva koronavirusa u Srbiji

Nikola Toadjer

Gradski odbor SNS: Fašisti i tajkuni iz SzS vode orkestiranu kampanju protiv porodice predsednika Vučića

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija