18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kovačica Najvažnije Vesti

Etno-kuća u Uzdinu čuvar rumunske tradicije

Udruženje žena “Bakice” iz Uzdina više od jedne decenije bavi se očuvanjem ručnih radova, nošnje i običaja Rumuna koji žive u ovom banatskom selu. U okviru ovog udruženja otvorena je i Etno kuća u kojoj se nalaze autetntični predmeti koji su nekada korišćeni u rumunskom domaćinstvu.

Rumunska narodna nošnja, koja se više skoro i ne izrađuje, poznata je po bogatom koloritu. O čuvanju odeće svojih predaka u selu Uzdin brine Udruženje žena „Bakice”. Nekada se prema nošnji mogla videti pripadnost društvenoj klasi, te se bogato ukrašene nošnje nisu mogle videti na svakoj osobi, a određivale su i prilike i status unutar same porodice jer je nošnja znala da odvaja devojku od žene.

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina čuva narodne nošnje koje polako nestaju. U tom cilju „Bakice“ organizuju razne izložbe narodnih nošnji, pa su organizovale izložbu „Lepa je rumunska narodna nošnja“.

Donedavno se u Uzdinu žene u rumunskoj nošnji mogli sresti na svakom koraku. Danas ih gotovo nema, kažu “Bakice”, pokazujući brojne pedmete koje su godinama vredno sakupljale, a koji su nekad bili sastavni deo gotovo svakog domaćinstva u Uzdinu.

U Etno sobi imamo “Ovde imamo jednu svečanu sobu s vezenim jastucima i ćilimima, u drugoj sobi je ljuljaška za bebu, starinski razboj za tkanje, tamo je i kuhinja i pokućstvo gde se mesi i hleb”, kaže Ana Bojer.

Osim nošnji i običaja ove vredne žene od zaborava čuvaju i stara rumunska jela kao što je testo s krompirom. Ana Perović, članica udruženja kaže da je to je tradicionalno rumunsko jelo a recept je naučila od svoje bake.

Udruženje čini oko 20 članica. Sastaju se svakog ponedeljka, a česti su gosti i drugih udruženja. Ove vredne žene organizuju i brojne literarne surete, pesničke večeri, ali i druge brojne maifestacije kao što je tradiocionalna izložba nošnji pod nazivom “Lepa je rumunska nošnja”. Iz Uzdina smo poneli uverenje da smo kao država bogati onoliko, koliko umemo da poštujemo i čuvamo različitosti u našem društvu.

Related posts

Pokrajina sufinansira izgradnju kanalizacione mreže u Guduričkom naselju

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić na otvaranju renovirane Palate pravde

Mica Milakov

Predavanje vozačima traktora: „Budi pravi domaćin! Vozi bezbedno!“

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija