2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vlada Republike Srbije odobrila finansijsku pomoć slobodnim umetnicima

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak o izdvajanju blizu 212 miliona dinara iz republičkog budžeta kao finansijsku pomoć samostalnim umetnicima u Srbiji.

 

Samostalnim umetnicima, koji nisu u radnom odnosu i kojima je zbog pandemije korona virusa ugrožena egzistencija, posredstvom lokalnih samouprava biće isplaćena bespovratna finansijska pomoć u visini 30.000 dinara mesečno neto, za period od tri meseca. Pomoć je namenjena osobama koje imaju status lica koje obavljaju samostalnu umetničku delatnost utvrđenu kod reprezentativnih udruženja, i to tako što će sredstava iz republičkog budžeta biti transferisana lokalnim samoupravama, koje će potom novac uplaćivati reprezentativnim udruženjima.

 

Samostalni umetnici su najranjivija kategorija nosilaca kulturnih delatnosti koji su usled nemogućnosti održavanja kulturnih i umetničkih događaja, te zatvaranja svih ustanova kulture, onemogućeni da ostvaruju bilo kakve prihode.

 

Na ovaj način Vlada Republike Srbije želi da pokaže da su kultura i umetnost među prioritetima, budući da uviđamo i duboko poštujemo njihov značaj za kompletno društvo, što se posebno važnim pokazalo u trenucima borbe sa korona virusom.

 

U tom kontekstu, važno je takođe napomenuti da su, tokom čitavog vremena trajanja krize u vezi sa pandemijom, svim honorarnim i saradnicima zaposlenim na određeno vreme u ustanovama kulture čiji je osnivač Republika Srbija, redovno isplaćivani honorari i zarade, kao i da ugovori nisu raskidani već su, naprotiv, po automatizmu produžavani.

 

Related posts

Vitlejemske igre i božićni običaji

Nikoleta Dragaš

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije 46. srpski patrijarh

Aleksandra Miloševska

VUČIĆ NA RTS: Srbija napreduje brže nego bilo ko što je očekivao

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija