29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić učestvovao na video-samitu lidera EU i Zapadnog Balkana

Lideri EU i Zapadnog Balkana završili su zajednički video-samit koji je održan umesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu. Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Lideri su se fokusirali na odgovor na krizu kovid 19, a sama politika proširenja nije deo agende.

Pitanje zajedničkog odgovora Zapadnog Balkana i EU i solidarnosti je neminovno došlo u prvi plan i ono će zauzeti centralno mesto u zajedničkoj deklaraciji. Tu se podseća da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra kao pomoć Zapadnom Balkanu za saniranje neposrednih ekonomskih i zdravstvenih posledica epidemije.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Suma Čakrabarti, najavio je snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od čak 1,7 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde.

Čakrabarti je, u obraćanju na virtuelnom samitu, naveo da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regionu pomoći da se izbori sa ekonomskim uticajem pandemije koronavirusa.

Srbiju na video-samitu predstavljao je predsednik Aleksandar Vučić, a sa Zapadnog Balkna razgovorima su prisustvovali i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Đukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Sa evropske strane na video-konfrenciji učestvovali su lideri 27 država članica EU, čelnici EU institucija kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske, kao predsedavajuće Savetom EU, a usvojena je i “Zagrebačka delaracija”.

Nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona

Fokus Deklaracije biće na “jedinstvu i solidarnosti” u borbi protiv koronavirusa, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu kovid 19.

Delaracija koju potpisuju lideri EU, uz “konsultacije” sa liderima Zapadnog Balkana, ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pomirenja i saradnje i rešavanja bilatreanih problema pri čemu se pozdravlja izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri će partnere sa Zapadnog Balkana pozvati da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom kao i da jačaju zajedničku saradnji na rešavanju zajedničkih izazova kao što su zajednička bezbednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

“U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou”, između EU i Zapadnog Balkana”, stoji u zaključku Deklaracije.

Plenković: Hrvatska spremna da podrži evropske napore suseda

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči samita da je Hrvatska spremna da podrži reformske i evropske napore susednih zemalja.

“Ne samo u kontekstu pregovora za pristupanju koje vode Crna Gora i Srbija, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Evropskog saveta kada je zahvaljujući i diplomatskom angažmanu Hrvatske došlo do odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i poruka koja ide prema BiH, važnoj zemlji kojoj želimo da pomognemo u reformama”, rekao je Plenković.

Related posts

U Srbiji još 6.126 novozaraženih koronom

Mirjana Popović

Verica Disić najbrža atletičarka na Balkanu

Mirjana Popović

VUČIĆ U DVODNEVNOJ POSETI FRANCUSKOJ, danas sastanak sa Makronom

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija