23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Važna izmena za prijavu za 100 evra

Ministar finansija Siniša Mali je u Vladi Srbije ponovio najvažnije informacije o novčanoj podršci od 100 evra jer i dalje stižu pitanja građana o tome, a posebno je napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime.

Prema tome, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020) imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

“Veoma jednostavno, za minut, svako će imati priliku da se prijavi”, kazao je Mali na konferenciji u Pres-sali Vlade Srbije.

Punoletni državljani Republike Srbije će od 15. maja do 5. juna 2020. godine moći da se prijave za isplatu novčane pomoći i to isključivo na sledeći način: elektronskim putem, tačnije preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona. O broju telefona građani će biti blagovremeno obavešteni, a neposredno pre nego što počne da radi kontakt-centar.

Pri prijavi, kaže Mali, građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun. Posebno je napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime.

Nakon što se prijave, nadležne institucije će sve obavljati za njih, uključujući i otvaranje namenskog računa. Penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći će biti automatski prijavljeni za isplatu novčane pomoći, koja će za njih početi 15. maja 2020. godine, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija nije jedina zemlja koja na ovaj način pomaže svojim građanima. To rade i mnogo moćnije države od nas kao što su Japan, SAD, Singapur.

“Na ovaj način, mi ćemo taj novac vratiti u privredne tokove, podstaći potrošnju, a vama, dragi građani, obezbediti da sebi priuštite nešto što možda inače ne biste mogli”, rekao je Mali.

Ima mnogo građana kojima je taj novac i više nego potreban. Kada pogledate jednu četvoročlanu porodicu sa punoletnom decom, kakvih je mnogo u Srbiji, to je 400 evra po porodici, znači jedna plata više u kući, dodao je ministar.

“Podaci građana će biti apsolutno zaptićeni, nemamo nikakvu bojazan za mogućnost zloupotrebe tih podataka Kada isplatimo tih 100 evra taj registar se briše. Proveo sam sate da se napravi sistem za bezbednost i nećemo imati problem sa upotrebom podataka”, naveo je Mali.

 

Related posts

ĐILASOV STRUČNJAK BEZ LICENCE: Radovanović prvi za pljuvanje kolega, ali kad Srbiji treba pomoć OKREĆE GLAVU

Jasmina Petkovic

Usvojen zaključak o korišćenju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Jasmina Petkovic

Novčana nagrada najboljim studentima, podsticaj za nove uspehe

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija