27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabišvili.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će se Srbija i Gruzija uskoro izboriti sa epidemijom korona virusa i vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, što bi omogućilo i intenziviranje saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja diplomatske kancelarije Gruzije u Beogradu, jer to omogućava direktnu komunikaciju dveju zemalja i dogovore o različitim aktivnostima koje doprinose razvoju bilateralnih odnosa. On je najavio i da će uskoro, sa istim ciljem, u Tbilisiju biti otvorena diplomatska kancelarija Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i glasajući protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. U isto vreme je istakao principijelnu poziciju naše zemlje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić i predsednica Zurabišvili razgovarali su i o evropskim integracijama, izrazivši međusobnu podršku na evropskom putu, odnosno u saradnji sa Evropskom unijom, koju Gruzija ostvaruje kroz program Istočnog partnerstva.

Dvoje državnika su izrazili zadovoljstvo što je prošle godine počeo sa radom Mešoviti komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, jer potencijali za saradnju u toj oblasti nisu iskorišćeni i robna razmena je skromna. Oni su se saglasili da prioritet ima saradnja u oblasti energetike, poljoprivrede, građevine, turizma i informacionih tehnologija.

Predsednik Vučić je rekao predsednici Zurabišvili da je očekuje u Srbiji krajem juna, kako bi zajedno obeležili godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Related posts

Jedan od učesnika ubistva u Starčevu predao se nadležnim organima?

Mica Milakov

Još 13 preminulih, 383 novozaraženih

Jasmina Petkovic

Opovo: Preduzete vanredne mere, građani da prate obaveštenja

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija