25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Grad Pančevo i Slovačka crkvena zajednica zajedno pomažu najstarijim sugrađanima u Vojlovici

Slovačka evangelička crkvena opština u Vojlovici od početka vanrednog stanja pomaže pripadnicima slovačke zajednice koji žive u tom mestu na razne načine.Sveštenik crkve, po ugledu na druge zemlje, organizovao je kroz mrežu volontera crkvene omladine da se propovedi i crkvene pesme dostavljaju vernicima na kućnu adresu, kako bi im na taj način pružili duhovnu podršku i nadu u ovim teškim vremenima.

Branislav Kulik, sveštenik Slovačke evangeličke crkvene opštine u Vojlovici kaže da su odmah od uvođenja ovog vanrednog stanja sledili primer drugih crkvi u inostranstvu koje su se organizovali kako bi se našli svojim vernicima.

  • Odmah od uvođenja ovog vanrednog stanja naša crkva je krenula sledeći primer drugih crkvi u inostranstvu koje su možda malo ili drugačije bile organizovane.Krenuli smo sa deljenjem svake sedmice, svake nedelje, po kućama vernika listove na kojima ima propoved za narednu nedelju gde su napisane pesme koje treba da se koje treba da se pevaju koje bi pevali inače u crkvi. I naravno molitve i tekstovi iz biblije pošto kod nas u slovačkoj zajednici svaka kuća ima i Bibliju kod sebe i crkvenu knjigu sa pesmama i molitvenik, rekao je Branislav Kulik.

Osim toga, u poslednjih nekoliko nedelja crkva i druge organizacije u Vojlovici uz podršku i pomoć Grada Pančeva uspeli su da obezbede i materijalnu pomoć mnogim porodicama. Uglavnom na terenu rade članovi naše crkvene omladine. Oni su napravili svoju mrežu i vernicima raznose listove s propovedima i molitvama, ali i pakete pomoći. A pomažu starijim građanima i na druge načine, rekao je Branislav Kulik.

Jedan od volontera je Viktor Beška koji kaže da se priključio zato što smatra da je potrebno pružiti pomoć svakome kome je potrebna.

  • Uključio sam se pre svega jer treba pomagati starijim ljudima koji su trenutno u nemogućnosti zbog ove situacije da izlaze da obavljaju neke svakodnevne radnje kao što je odlazak u prodavnice, plaćanje računa. i tako to do pošte, Viktor Beška.

Njegov brat Dejan Beška je takođe volonter. On je objasnio da je uključen u raznošenje propovedi po kućama vernika, ali je tu i da pomogne starijim sugrađanima kad je potrebno da se ode do radnje ili apoteke, ili na neki drugi način da im se pomogne.

  • Sad sam se trenutno priključio da volontiram i da pomažem našim starijim sugrađanima.Mi delimo te papire sa propovedima po mestu našem i ako treba nešto da se pomogne starijim ljudima. Na primer, odemo do radnje i tako nešto, kaže Dejan Beška.

Pančevo je ponosno na svoju multikulturalnost i multikonfesionalnost i radi na njenom očuvanju, a ovo je samo jedan od načina kako se to sprovodi u praksi.

Related posts

Od 13. decembra nove izmene u redu vožnje ATP Pančevo

Jasmina Petkovic

Hitna pomoć: Nepravilno korišćenje klima uređaja često uzrok bolova u grlu

Vanja Vićentić

Molotovljev koktel na “Udarnik”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija