19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo

PROUNS: Solidarnosti unutar novinarske zajednice apsolutno nema

 

Svetski dan slobode medija obeležava se 3.maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaženavažnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda i položaja zaposlenih u medijima. A kakvo je zaista stanje u medijima?

Ovaj treći maj drugačiji je od svih dosada.Zbog pandemije virusa korona, medijima preti ozbiljan problem, a novinarima, naročito onima koji ne pripadaju «kvazi eliti», preti se i smrću. Novinari sve češće postaju meta napada kolega, najčešće onih «nezavisnih» od aktuelne vlasti, a «zavisnih» od kojekakvih tajkuna, inostranih grupa i grupacija.Solidarnosti unutar novinarske zajednice apsolutno nema.

A da nažalost, nema kraja prostoti i bahatosti, potvrđeno je i najnovijim pretnjama kolegenici Radi Komazec, novinarki i urednici lista „Jedinstvo“ sa Kosova i Metohije koja je danima izložena najprimitivnijim pretnjama i uvredama. Kolegenica Komazec, nakon što je pomenuta u jednom od predloga u emisiji “Utisak nedelje”, suočena je sa brojnim napadima n adruštvenoj mreži Tviter i dovedena je u životnu opasnost.

PROUNS(Profesionalno udruženje novinara Srbije) poručuje kolegenici Radi, da je bezuslovno podržava zato što svojim dosadašnjim radom i zalaganjima na polju novinarstva može da bude trener profesionalnosti i stručnosti onima koji je napadaju.

PROUNS upozorava da vređanje naistomišljenika nesme da poprimi prihvatljiv okvir u našem društvu.Ukoliko izostane reakcija nadležnih i niko od organa javne vlasti ne pozove, konačno, „kvazielitu“na odgovornost zbog ovakvog ponašanja, stižemo do početka kraja odgovornog novinarstva u Srbiji.

Ovom prilikom PROUNS upozorava da je već postalo uobičajeno da se onlajn pretnje na sudu i u policiji tretiraju kao „izražava njemišljenja, a nepretnja” .I to nije dobro. I tome pod hitno treba stati na put.

Pred ovakvom vrstom nasilja, pogotovo na Međunarodni dan slobode medija, ne treba žmuriti. Jer, čemu da se nadaju ostali građani?U srpskom novinarstvu i medijima,ne bi smelo da bude mesta za ovakve prostote.

 

Related posts

Pobeda Crvene zvezde protiv Mornara u Baru za vrh tabele

Mirjana Popović

Grenel Prištini: Odmah ukinite takse

Jasmina Petkovic

OŠ “Miroslav Mika Antić” ukazuje na opasnosti sa interneta

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija