27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

15 godina od akcije “Bljesak”: Proterano 15 hiljada, a ubijeno 283 Srba iz Hrvatske

U akciji “Bljesak”, koju su 1. i 2. maja sproveli pripadnici hrvatskih oružanih snaga, sa vekovnih ognjišta u zapadnoj Slavoniji proterano je 15.000 Srba, koji su spas potražili u Republici Srpskoj i Srbiji.

U akciji hrvatske vojske i policije, koja je trajala više od 30 sati, učestvovalo je oko 16.000 hrvatskih vojnika i policajaca. Ubijeno je 283 Srba iz zapadne Slavonije.

Čitav prostor bio je pod zaštitom snaga UN, koje su se povukle na bezbedno pred početak napada i tako ostavile narod bez ikakve zaštite. Ubijane su žene, deca i staraci, koji su ostali u svojim kućama.

Pucano je i na izbegličke kolone. Ubijani su civili koji su pokušali da se sklone od ove zločinačke horde. Na putu prema mostu spasa do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. Ranjenici su klani ili gaženi tenkovskim gusenicama.

Za počinjene zločine niko nikada nije odgovarao. Čak suprotno, hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasnog logora “Lora” u Splitu.

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli da napuste svoja ognjišta, smešteni su u logore za civile, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Pre rata na području zapadne Slavonije živelo je oko 70.000 Srba, a prema podacima “Veritasa” vratilo se tek uglavnom 1.500, uglavnom starijih lica.

Related posts

Konkurs za Novembarsku nagradu Pančeva

Mica Milakov

“Brose” i ulaganja u infrastrukturu ključni za Pančevo, kaže gradonačelnik Stevanović

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić u pismu Siju: Delimo tugu sa bratskim kineskim narodom

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija