28. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Mihajlovićeva: Srbija spremna da otvori avio-saobaćaj, dogovaramo se sa Evropom

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je naša zemlja spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to dogoditi u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova.

„Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom „Nikola Tesla“ nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je „Er Srbija“ dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

„Sve mere koje donosimo u skladu su sa stavom lekara i struke. Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade apelovala je na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

„Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra.

„U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. „Er Srbija“ obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize “, zaključila je Mihajlovićeva.

Related posts

Ilijana i Mišo pre 24 godine zauvek napustili Hrvatsku

Nikoleta Dragaš

Selaković: U Šapcu skočio broj obolelih zbog propusta u radu lokalne samouprave

Katarina Popović

ODLIČNA VEST: Izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija