27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Smanjen broj pacijenata obolelih od Kovid19 sa teškom kliničkom slikom, 75 na respiratoru

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je u Srbiji smanjen broj teških pacijenata obolelih od korona virusa, navodeći da je trenutno na respiratoru oko 75 bolesnika.
Vekić je rekao da se u relaksiranje mera krenulo zbog manjeg broja obolelih sa teškom kliničkom slikom i da je to indikator da je smanjena virulentnost virusa.

“Sa 3.700 hospitalizovanih pacijenata pre sedam dana, došli smo na 2.500 pacijenata. Pre pet dana bilo je oko 150 na respiratoru, danas je oko 75. Ulazimo u mirniju fazu, idemo ka smirivanju epidemije”, rekao je Vekić za TV Pink.

On je naveo da je pre desetak dana povećan broj testiranih osoba i da je se očekivalo da će biti i veći broj obolelih.

Napominje da je oprez neophodan, da socijalna distanca mora da se zadrži bez obzira na popuštanje mera.

Za zdravstveni sistem Srbije kaže da ne samo da je izdržao, već da je pokazao snagu tokom epidemije.

Napominje da je Srbija pre samo nekoliko godina imala ruinirane bolnice, a da danas imamo nov KC Niš, renoviran KBC Dragiša Mišović, obnovljene KBC Zvezdara i KBC Zemun.

“Praktično smo kroz infrastrukturno sređivanje spremno dočekali sve što nas je snašlo. Pokazali smo da možemo da se borimo sa nevidljivim protivnikom”, rekao je Vekić i dodao da je zdravstveni sistem radio na dva koloseka – borba sa virusom korona, ali na drugom koloseku borba sa svim drugim bolestima.

Tokom epidemije, kako je naveo, među zdravstvenim radnicima pokazala se solidarnost.

Najveći udar pretrpeli su Beograd, Niš i Novi Sad, ali da su im kolege iz unutrašnjosti pritekle u pomoć.

Zaraženo je, kako je rekao, 650 zdravstvenih radnika, ali da su mnogi zaraženi i van zdravstvenih ustanova.

“Kada radite sa obolelima u riziku ste da se zarazite. Ne pokupi se virus u direktnoj komunikaciji sa pacijentima, već je opasno skidanje opreme – skafandera, kapa, kaljača, rukavica gde može doći do kontaminacije. Moram napomenuti da je veliki broj inficiranih došao i nakon zimskih raspusta iz inostranstva”, naveo je on.

Tokom epidemije požrtvovani su bili lekari, sestre, ali tu su, kako je rekao, ogroman teret podnele i spremačice, servirke.

Srbija je, kako je rekao, ozbiljnom politikom predsednika, Vlade, resornog ministarstva imala sve neophodno za borbu protiv virusa – lekove, respiratore, zaštitnu opremu za zdravstvene radnike.

“Bili smo u situaciji da pomognemo Republiku Srpsku ne samo što se tiče aparata, već i testova, lekova. Srbija je kao mala država uspela da izdvoji opremu i sredstava i to poklonimo Italijanima”, naveo je on.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, korona virusom zaraženo 8.497 osoba, od virusa je preminulo 168 osoba, dok se oporavilo 1.260 ljudi.

Related posts

Združena antiteroristička vežba na Kopaoniku – policija spremna da reši svaku kriznu situaciju

Aleksandra Miloševska

Vlada Srbije danas usvaja nove mere za borbu protiv korone

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić obišao radove na auto-putu “Miloš Veliki”: U maju potpisujemo ugovor za auto-put Požega-Boljare, od Beograda do crnogorske granice za dva sata i 15 minuta

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija