27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, u današnjoj Republici Srpskoj, u BiH.

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeleženo je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

Tamo su izmučene ljude po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebi kopaju rake, a “ranjene su krečom polivali i zakopavali, gde su mučenici u smrti čekali spas”, zabeleženo je na spomeniku.

Gotovo istovremeno, u Donjoj Gradini rukovodstvo RS odalo je poštu žrtvama Jasenovca.

Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu, poručio je Vučić.

Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku istrebljenja jednog naroda, srpskog naroda, poručio je Vučić u obraćanju u Spomen parku Sremska Mitrovica, povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

“Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga”, istakao je Vučić.

Rekao je da je danas u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsednik nije tu došao.

“U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije… Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo”, rekao je Vučić.

Podsetio je da već nekoliko godina Srbija i RS zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda.

“Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajuci se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj budućnosti”, rekao je Vučić.

Izvor: RTV

Related posts

U Klinički centar Srbije stigli su novi respiratori,saopštio danas predsednik Aleksandar Vučić.

Branislava Grčić

NIS na ime dividende isplaćuje više od milijardu dinara

Nikola Toadjer

Pančevački pesnik vreme pandemije pretočio u poeziju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija