18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Počinje mesec Ramazana

Danas počinje ramazanski post koji je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane. Prema islamskoj religiji post je treći temelj islama. Ramazanski post traje 30 dana i zabršava se ramazanskim bajramom. Zbog epidemije koronavirusa u džamijama se neće biti moguće molitve vernika a Islamska zajednica Srbije je preporučila svernicima da iftar praktikuju u krugu porodice.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom Ramazana biće organiziran u okviru vanrednih mera, kao i instrukcija Islamske zajednice zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun – Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

Related posts

Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM ne gubi na snazi

Vanja Vićentić

Sahranjen Milan Selaković, direktor JP Polet i nekadašnji predsednik Opštine Plandište

Nikola Toadjer

Vrtići u Pančevu spremni za mališane

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija