7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Mihajlovićeva: Posle pandemije moraćemo da menjamo svoje politike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da kriza izazvana pandemijom korona virusa znači da će morati da se menjaju mnoge politike, pre svega u oblasti zaštite životne sredine, javnog zdravlja i bezbednosti.

“Duboko verujem da ćemo iz ove krize da izađemo mnogo pametniji. Kad kažem pametniji, onda mislim na to da ćemo uspeti da učinimo mnogo efikasnijim svoje sisteme, pogotovo one koji su se pokazali kao osetljivi. I moramo da menjamo neke svoje politike. Moramo mnogo više da se okrenemo zaštiti životne sredine i da razmišljamo o tome da bezbednost zaista nije samo kupovina naoružanja, nego da je bezbednost i bezbednost ljudi, hrane, vode. Bezbednost znači zdravlje, javno zdravlje u koje ćemo svi, kao svet, morati da ulažemo mnogo, mnogo više nego do sada”, rekla je Mihajlovićeva gostujući u emisiji “Osvrt” na Televiziji B92.

Mihajlovićeva je istakla da nijedan veliki projekat u infrastrukturi nije zaustavljen zbog epidemije i zahvalila radnicima na velikom radu i požrtvovanosti. “Svakodnevno je oko 3.500 radnika na gradilištima najvećih infrastrukturnih projekata i nijedno gradilište, kad govorimo o najvećim infrastrukturnim projektima, nije bilo zatvoreno tokom epidemije. Hvala radnicima na požrtvovanosti i radu, oni su heroji ove krize, kao i oni koji rade u zdravstvu i drugim službama, jer je važno i šta će biti dan posle epidemije, kako bismo imali što manji pad BDP-a”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je u prethodnom periodu bilo određenih problema zbog epidemije korona virusa, ali da su oni prevaziđeni i da na najvećim gradilištima ne nedostaje ni radnika, ni opreme, ni repromaterijala. “Kašnjenje od jedan, tri ili pet meseci nije strašno kad na planeti 3,5 milijarde ljudi ne radi, a najvažnije je da svi budu zdravi i bezbedni“, dodala je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je rehabilitacija deonice auto-puta od Kuzmina do Batrovaca, na ulazu iz Hrvatske u Srbiju, završena upravo u vreme epidemije, kao i da oko 650 radnika radi na održavanju puteva na teritoriji cele Srbije. “Očekujemo da vrlo brzo počne i sa održavanjem auto-puteva, koje je ranijih godina obično rađeno tokom leta, kako bismo bili spremni kad saobraćaj profunkcioniše u potpunosti”, dodala je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da uprkos preusmeravanju dela sredstava za podršku zdravstvenom sistemu, nijedan veliki projekat neće trpeti, da se svi izvedeni radovi uredno plaćaju i da se u potpunosti prati plan za povlačenje novca iz kredita za infrastrukturne projekte. “To je važno i za naša preduzeća koja rade na njima, da znaju da neće imati nikakvih problema da dobiju novac za radove”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da očekuje da domaće građevinske i putarske kompanije budu korisnici značajnog dela sredstava koje je Vlada Srbije pripremila u okviru mera za podršku privredi, uključujući pokrivanje minimalnih zarada, odlaganje plaćanje poreskih obaveza i kredite pod povoljnim uslovima. “Ono što je važno to je da su nam sve kompanije kad su nam se obraćale najavile da ne planiraju da otpuštaju radnike i da žele da nastave sa radovima, a država je tu da im stvori uslove za to”, rekla je Mihajlovićeva.

Related posts

Stefanović: Zahtev da se puste uhapšeni suprotan vladavini prava

Bojana Kecic

Color Press grupa i RTV Pančevo potpisali sporazum o saradnji

Nikoleta Dragaš

Radno vreme JKP GREJANJE Pančevo za vreme novogodišnjih praznika

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija