1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Mali:Odličan odziv privrednika

Privrednici se u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera Vlade Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je veoma zadovoljan odzivom privrednika, koji su se u proteklih nedelju dana u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera.

Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja, saopštilo je Ministarstvo finansija posle 4. sastanka Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19.

Takođe, zaključno sa jučerašnjim danom ostalo je još 134.857 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku.

PPP-PD poresku prijavu je podnelo 38.628 privrednih subjekata za 278.530 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose.

Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

„Poreska uprava moći sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april“, istakao je Mali.

On je dodao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, zaključno sa 21. aprilom, 52 privrednih subjekata je podnelo zahtev za kredit kod Fonda za razvoj, a traženi iznos kredita je 1,026,870,000 dinara.

Na sastanku je rečeno da su, nakon jučerašnje sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od 729,09 miliona dinara.

Na sastanku je bilo reči i o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka sektorima koje je epidemija virusa Kovid 19 posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj.

„Istaknuto je da je u tom smislu već doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će se na sektorskoj podršci posebno raditi u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, viceguverneri Narodne banke Srbije Ana Ivković, Dragana Stanić i Željko Jović kao i predstavnici kabineta predsednika Republike Srbije, predsednice Vlade, Privredne komore Srbije i Poreske uprave.

Izvor: Studio B

Related posts

Uzmi račun i pobedi: U subotu poslednje izvlačenje – nagrade nikada bogatije

Bojana Kecic

Bolnica: Ne nasedajte na laži i dezinformacije sa društvenih mreža

Branislava Grčić

Narodni muzej obeležio 96 godina postojanja

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija