13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Patrijarh: Sve što je na opštu korist, moramo prihvatiti i podržati

Patriajrh srpski Irinej poručio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je poručio da se iznad svega, molimo gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti.“Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajemo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih“, navodi patrijarh.

On kazuje da je ovo prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu.“Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi!, rekao je parijarh i podsetio na reči Dostojevskog „Smiri se, gordi čoveče!“ .

Njegova poruka je, rekli bismo, dodaje patriarh, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

Parijarh podseća i da živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovecanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom.“Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?, zapitao je.

Patrijarh je na kraju svim vernicima u zemlji i u svetu uputio tradicionalni pozdrav radosti Hristovog Vaskrsenja – Hristos vaskrse!“

Uskršnju poslanicu patrijarh će pročitati uoči Vaskrsa, a uobičajno je da se ona čita u svim pravoslavnim hramovima u zemlji i svetu na Uskrs tokom liturgija, čija su odrtžavanja sada zbog epidemije dovedena u pitanje.

Izvor: Studio B

Related posts

JOŠ JEDAN PIROMAN UHVAĆEN, SADA U OMOLJICI!

Mica Milakov

Radovi na rekonstrukciji dela za produženi boravak u Vasinoj školi

Jelena Belić

Poslanik SNS Mladenović čestitao dobitniku Novembarske nagrade

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija