9. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo

Na današnji dan pre 21. godinu bombardovane pančevačke fabrike

https://youtu.be/nim66E23dMU

Sat nakon ponoći, 18. aprila, na meti su bile sve tri fabrike iz pančevačke „južne zone”. Taj dan ostaće upamćen po velikom zagađenju vazduha – 10.000 puta većem od dozvoljenog.

I poslednjeg dana bombardovanja još jednom je gađana Rafinerija nafte Pančevo.

Tokom bombardovanja Rafinerija je na udaru bombi bila sedam puta, a „Petrohemija” i „Azotara” po dva puta.

Nikada nisu tačno utvrđene ekološka i materijalna šteta.

Ukupno oštećenje građevinskih objekata, bez fabrika, na teritoriji Pančeva procenjeno je na oko 608.000 dolara.

U bombardovanjima SRJ, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture… SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji i za neuspeh pregovora o budućem statusu Pokrajine, koji su vođeni u Rambujeu i Parizu. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece, a ranjeno je i povređeno više od 12.000 osoba. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije – u našem gradu i Novom Sadu, a snage NATO su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema. Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ s Kosova i Metohije. Generalni sekretar NATO-a izdao je naredbu o prekidu bombardovanja 10. juna 1999. Tog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 12 44, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i obezbede povratak izbeglih dok se ne definiše širok autonomni status.

Osamnaesti april 1999. godine sigurno će biti upisan u istoriji Pančeva. Navršila se 21 godina otkada su u razmaku od nekoliko sekundi pogođene sve tri hemisjke fabrike u južnoj zoni. A ujutru grad je bio prekriven belim dimom, da bi se kasnije crni dim iz rafinerijskih rezervoara digao u atmosferu. Do danas se ne znaju posledice po zdravlje prvenstveno Pančevaca. U svakom slučaju, Pančevci to neće zaboraviti.

Related posts

Ambrozija – najzastupljeniji alergen u avgustu

Jasmina Petkovic

Još dve osobe preminule, 30 novozaraženih koronavirusom

Aleksandra Miloševska

Radovi na fekalnoj kanalizaciji; zatvorene Karađorđeva i Moše Pijade

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija