31. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić u telefonskom razgovoru sa Si Đipingom: Kina i Srbija zajedno će prebroditi teškoće

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom.

Predsednik Vučić je zahvalio na odluci NR Kine da Srbiji ponudi pomoć u zaustavljanju zaraze, kao i na bratskoj brizi za građane naše zemlje.

„Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sleteo prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami“, istakao je predsednik Vučić.

On je zahvalio i na donaciji u vidu dve laboratorije za borbu protiv COVID 19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu, koje će nesumnjivo doprineti uspešnoj borbi Srbije protiv virusa i zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa.

Predsednik Vučić je istakao da su građani Srbije posebno dirnuti ogromnim interesovanjem i solidarnošću kineskog naroda, koji se odražavaju kroz poruke podrške, kao i kroz donacije, upućene preko srpskih diplomatskih predstavništava u Pekingu i Šangaju, što govori o izuzetnoj bliskosti i čeličnom prijateljstvu dvaju naroda, uprkos geografskoj udaljenosti.

„Raduju nas vesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije. Srbija je sa strepnjom i dubokim saosećanjem i divljenjem, pratila borbu koju su kineska država i Komunistička partija, kao i prijateljski narod Kine vodili sa snažnim udarom korona virusa“, istakao je predsednik Vučić i u ime građana Srbije i lično ime, izrazio saučešće porodicama preminulih kineskih građana.

On je naglasio da veruje da će, uz pomoć snažne kineske države, Srbija i svet pobediti korona virus i istakao da se raduje nastavku saradnje kroz Mehanizam 17 plus 1 i inicijativu „Pojas i put“, kao i skoroj poseti kineskog predsednika Srbiji.

Predsednik Si je izrazio nadu da će se uskoro videti sa predsednikom Vučićem u Kini, a potvrdio je i svoj dolazak u zvaničnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik poželeo je srpskom predsedniku ličnu sreću i dalji uspeh u vođenju države i rekao da će Kina i Srbija umeti da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usled krize izazvane pandemijom.

Foto: tanjug.rs

Related posts

MUP pronašao oko 450 ilegalnih migranata na prostoru Vršca i Novog Kneževca

Vanja Vićentić

Završni radovi na putu Jasenovo-Dobričevo

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić nakon sastanka sa Pahorom: Potvrđen visok nivo odnosa

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija