28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Danas su Cveti

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Cveti – dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim. Narod je čuo da dolazi spasitelj koji je vaskrsao Lazara i mnogi su izašli da ga dočekaju. Cveti se uvek slave u poslednju nedelju pred Vaskrs. Cveti se slave šeste nedelje Časnog posta, do Vaskrsa je ostala još jedna sedmica. Praznik je uveden krajem IV veka, kao uspomena na poslednji ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.Sin Božiji ušao je u grad jašući na magarcu, praćen svojim učenicima i narodom.

Dočekalo ga je mnoštvo, bacajući pred njega haljine, cveće i palmine grančice u znak dobrodošlice.Kod nas, mlade vrbove grane unose se u crkve, kao simbol palminih grana kojima je Isus dočekan u Jerusalimu. Cveti su jedan od dva dana tokom Velikog posta kada je dozvoljeno jesti ribu.U Srbiji, Cveti se obeležavaju i kao istorijski praznik, jer je na ovaj praznik 1815. godine Miloš Obrenović ispred crkve u Takovu podigao narod u Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti.

Ove godine, zbog epidemije, sveta bogosluženja prate se putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranice. Vernici mogu sa svojim parohom da se dogovore o terminu pričešća u svom domu.

Foto: SPC

Related posts

Vršac: Radovi na vodovodnoj mreži

Aleksandra Miloševska

Petković: Srbija nastavlja da se zalaže za politiku stabilnosti i kompromisa

Aleksandra Miloševska

Američka donacija za rekonstrukciju krova na toplani

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija