16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Mali: Usvojen pravni okvir,od ponedeljka privredi olakšice

Na sednici Vlade Srbije danas je usvojen pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, a od ponedeljka svi zainteresovani mogu da se prijave za te mere, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je usvojeno nekoliko uredbi kao što je to obećano pre tačno deset dana na predstavljanju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19.

U prvih 10 dana maja biće isplaćen minimalac

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da u prvih 10 dana maja bude uplaćen prvi minimalac svakom zaposlenom u privatnom sektoru za koji se poslodavac prijavi da bude deo ovog programa.
On je rekao da je usvojena uredba i time definisan pravni okvir i da sada ne postoji nikakava preorpeka da taj proces krene i da će upavo poceti od ponedeljka 13. aprila, pošto ne veruje da će neko podneti prijavi tokom vikenda.

Ko je otpustio više od 10 odsto radnika – mere ne važe
Sva preduzeća u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane prvom uredbom koju je vlada danas svojila, pod uslovom da od 15. marta do danas nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, naglasio je ministar finansija Siniša Mali.
Pogodnosti iz ove uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, što je bilo jedno od često upućivanih pitanja državi od strane privrede.

Preko Fonda za razvoj 24 mlrd.RSD kredita za likvidnost
Država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj za podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.
Mali je rekao da je osnovni cilj je da se obezbedi podrška preduzećima za nabavku obrtnih sredstava i podrška za održavanje tekuće likvidnosti u cilju izmirivanja obaveza nastalih prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Pojednostavljen postupak izdavanja dužničkih hartija
Postupak izdavanja dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja je pojednostavljen i pripremljeni su propisi koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica.
To je predviđeno trećom uredbom, koja je usvojena na današnjoj sednici Vlade, a koja se odnosi na izdavanje dužnickih hartija od vrednosti.

Izvor: Tanjug

Foto: tanjug.rs

Related posts

Humani ragbi veterani za nastradale u zemljoteresima

Nikoleta Dragaš

Vučić uručio orden šefu kiparske diplomatije Hristodulidisu

Nikoleta Dragaš

Gost “Lica nacije” – protojerej-stavrofor Radoslav Radmanović: Vaskrs je temelj hrišćanske vere

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija